predsjedništvo hdz-a

Plenković: Ne znam na koji bi skup išao Milanović, možda da ga Rusija organizira. Nastavljamo pregovore sa sindikatima, naći ćemo rješenje

25.10.2022 u 19:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak kako se sutra u 17 sati u Vladi nastavljaju pregovori sa sindikatima u vezi s osnovicom za plaće u državnim i javnim službama te izrazio uvjerenje da će pronaći rješenje kojim će biti zadovoljni i sindikati, a prije svega državni i javni službenici

Plenkovića su novinari nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a upitali hoće li i on sutra sjesti za pregovarački stol, na što je odgovorio kako će se uključiti u te razgovore.

"Dakle neovisno o tome jesam li ja tamo ili ne, resorni ministri su tražili najbolja rješenja. Vjerujem da ćemo sutra ići ka dogovoru", rekao je.

Svih 11 sindikata javnih službi odbilo je Vladinu ponudu sa sastanka pregovaračkih odbora održanog 18. listopada. Vlada je ponudila povećanja osnovice za plaće za četiri posto s 1. listopadom ove godine, te za dva posto s 1. siječnjem iduće godine, uz povećanje božićnice, regresa i dara za dijete.

No, sindikati očekuju da Vlada izađe s "primjerenom ponudom" za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom zaustaviti planirane prosvjede, najavljene za 8. i 15. studenog.

Plenković u utorak nije htio govoriti o najavljenim prosvjedima ili o novoj ponudi sindikatima, nego je podsjetio kako su uvijek izlazili u susret maksimalno koliko su mogli.

"Razumijem da je glavna tema inflacija pa se onda u korelaciju stavlja rast plaća, ali isto tako vodimo računa da u zadnjih šest godina inflacija nije prelazila jedan posto, a plaće su rasle odlukama Vlade i pregovorima sa sindikatima", rekao je.

Moramo uvijek gledati cjelinu slike, poručio je hrvatski premijer.

Upitan o rastu cijena goriva, podsjetio je da je Vlada do jučer držala cijene goriva na istoj razini tri tjedna. "Dakle, da smo smo prošli tjedan izašli s prosječnim cijenama od dva tjedna, bile bi prošli utorak cijene narasle više nego što su narasle danas", rekao je Plenković.

Poručio je da Vlada čini sve što može podsjetivši da su nekoliko puta smanjivali trošarine, eliminirali različite naknade iz cijene goriva i sl. Plenković je kazao i da ovo što se dogodilo danas nije najveća cijena goriva u proteklih nekoliko mjeseci te dodao da se tom temom bave već godinu dana.

"Gledat ćemo da opskrba bude osigurana, da proizvođači i distributeri funkcioniraju, da ta cijena naftnih derivata koliko-toliko bude priuštiva našim građanima", istaknuo je.

Na upit brine li ga reakcija prijevoznika koji prijete da će sada zbog toga dizati cijene, poručio je kako moraju svi sad malo biti solidarni, "kao što mi to radimo cijelo vrijeme u svim mogućim aspektima".

U vezi s jutrošnjim uhićenjem bivšega saborskog zastupnika HDZ-a i dugogodišnji načelnik općine Seget Vinka Zulima, predsjednik HDZ-a odgovorio je da nema nikakvih informacija od onoga što je vidio na vijestima.

"Kada nešto više saznamo, kada netko da priopćenje onda ćemo komentirati. Naša je politika nulta tolerancija na korupciju i treba se ispitati sve o čemu se radi. Nemam saznanja o tome. Nije dobro u svakom slučaju, ali vidjet ćemo što će od toga biti”, kazao je na dodatni upit šteti li to uhićenje stranci.

Smatra da će će više HDZ-u i Vladi koristiti to što ćemo biti u eurozoni, Schengenu te što ljudi imaju jeftiniji plin i struju, što će rast BDP-a biti oko šest posto i sl.

"Ovo je nešto što će se rješavati, to je proces na koji mi ne možemo utjecati. Ima tko je nadležan da se bori protiv korupcije, to su nezavisna tijela (policija, Uskok, DORH). Idemo naprijed”, istaknuo je.

  • +35
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Zamoljen za komentar prošlotjednog svjedočenja bivšeg člana Uprave Ine Davora Mayera pred saborskim Antikorupcijskim vijećem, Plenković je rekao da ga je sreo jedanput i nikada nisu razgovarali ni o čemu što bi imalo bilo kakve veze s OECD-om ili Schengenom.

"Apsolutno mi je nevjerojatno da bi on i Tomislav Ćorić razgovarali o Schengenu i OECD-u vezano za njegove nadležnosti člana Uprave Ine koje je tamo bio deset godina, između ostalog i zahvaljujući odlukama naše Vlade", kazao je.

Smatra da je Mayer sada očito ima naknadnu pamet, očito instruiran i motiviran političkim igrokazom koji radi oporba. "Nebitan je", poručio je.

Bivši član Uprave Ine Davor Mayer rekao je u prošli utorak pred Antikorupcijskim vijećem da im je prilikom gašenja rafinerije Sisak sugerirano da vode računa o tome da Hrvatska treba dobiti podršku za ulazak u Schengen i OECD, ali da nisu ničim bili ucijenjeni.

Komentirao je Plenković i ranije izjave predsjednika Zorana Milanovića o Krimskoj platformi i Nancy Pelosi.

“Mislim da ste svjesni koliko je za ispravnu i moralnu vanjsku politiku kakvu vodi Vlada Republike Hrvatske, ovakav događaj koji smo organizirali bitan koristan i dobar. Ove teme, je li netko otišao u Makarsku, to nije predmet moga interesa. Valjda se tu vidi tko što govori u proteklih godina. Ne znam na koji će on skup ići, možda da ga Rusija organizira”, istaknuo je Plenković.

Ukratko se Plenković osvrnuo i na svjedočenje bivšeg člana Uprave Ine Davora Mayera na sjednici Antikorupcijskog vijeća.

“On je tamo bio deset godina. Između ostaloga, i zahvaljujući odlukama naše Vlade imao je plaću kao vi svi skupa. Sada ima neku naknadnu pamet, instruiran političkim igrokazom koji vodi oporba. Nebitan”, zaključio je Plenković.