konstituiran nacionalni odbor

[FOTO] Plenković nakon sjednice vrha HDZ-a: 'Glavna vodilja kampanje na izborima u Splitu bila je enormna mržnja'

11.07.2022 u 19:52

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice vrha stranke. Rekao je kako je konstituiran Nacionalni odbor HDZ-a a najavio je da u petak kandidat za novog ministra financija ide u izglasavanje, kao i kandidat za novog potpredsjednika vlade Oleg Butković

Osvrnuo se i na najavu Radimira Čačića da će Reformisti u rujnu izaći iz vladajuće većine, ustvrdivši da je parlamentarna većina 'sa ili bez Reformista stabilna'.

'Bilo je dosta puta tih najava, no parlamentarna većina je stabilna. Ja nemam običaj baviti se takvim sportom, davati nekom 'košaricu' ili ne. Imali smo puno projekata. Svatko od naših partnera traži određenu vidljivost, dapače. Možda to Čačić radi na njemu svojstven način, vidjet ćemo', rekao je Plenković te dodao da ne vjeruje da lokalni varaždinski HDZ opstruira projekt Sjever.

'Glavna vodilja kampanje u Splitu bila je enormna mržnja'

Osvrnuo se i na izbore u Splitu, za koje je, kako je podsjetio, već ranije ustvrdio 'da su nepotrebni', no ipak je spomenuo malu izlaznost i za sve okrivio 'enormnu mržnju prema HDZ-u'.

'Ako je 72 posto građana Splita koji imaju glasačko pravo odlučilo ne izaći na izbore, to znači da su pod a) i oni smatrali da su izbori nebitni, pod b) da im nije loše i c) da ih to sve skupa usred ljeta ne zanima. U ovoj kampanji je bila jedna enormna mržnja. Đogaš nije počeo ići na utakmice jučer, već ide sto godina. Mi poštujemo volju naroda kakva god ona bila. Iz Centra su govorili novinarima da će im se napiti krvi, išli su na internet dogovarati seks s maloljetnicima u Srbiji. To je očito u redu nekim građanima u Splitu. Presjekli su četiri parkirna stupića, to je epohalno za građane Split. Ja mislim da je Đogaš bio puno bolji kandidat od Puljka, ali narod je izabrao drukčije, bez obzira na izlaznost. Toliko mržnje postoji, od političkih protivnika, do društvenih mreža, do nekih medija. Glavna vodilja kampanje je bila enormna mržnja', rekao je Plenković te ustvrdio da kandidat ministra financija Marko Primorac sada prolazi isti tretman.

  • +13
Dolazak članova HDZ-a u hotel Westin na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na upit novinara zašto kandidat za gradonačelnika Splita nije bio netko iz lokalnog HDZ-a, Plenković je rekao da nitko nije htio biti kandidat, točnije da 'nije bilo nijednog junaka koji je rekao: Ja ću pobijediti'.

'Preporuke kad bude vrijeme'

Na pitanje kad će Hrvatska dati preporuke ljudima da troše manje energenata, slične onima koje je Njemačka već dala svojim građanima, Plenković je rekao sljedeće:

'Svima je jasno da se nalazimo u vremenu velike energetske krize. Ljetni su mjeseci, ne griju se ljudi, svi manje troše. Struje ima. Razgovarali smo kvalitetno na GSV-u. Nastavit ćemo intervenirati. Dat ćemo preporuke kad bude vrijeme.Šta ćemo sad govoriti ljudima da se ne griju dok se prije par dana nije moglo spavati od vrućine?'

sve osim nogometa