MISA U KATEDRALI

Plenković nadahnut Bozanićevom propovijedi: Više optimizma, a manje zluradosti

16.04.2017 u 13:48

Bionic
Reading

Brojni katolički vjernici, među kojima i predsjednik Vlade Andrej Plenković, nazočili su uskrsnoj misi u zagrebačkoj prvostolnici, koju je služio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, a nakon mise premijer Plenković u izjavi novinarima uputio je čestitku za Uskrs te iz 'nadahnute propovijedi' kardinala istaknuo poruke o potrebi optimizma i pozitivne energije u hrvatskome društvu, a što manje zluradosti

"Čestitam svima blagoslovljen i sretan Uskrs, najveći kršćanski praznik. Mislim da smo svi malo obnovljeni, ispunjeni toplinom i nadahnutom propovijedi kardinala Bozanića koji je podsjetio da je ovo trenutak kada nam treba i snage i optimizma i energije za činiti dobro. A isto tako nešto manje pesimizma, nešto manje zluradosti, da ga citiram, kao što je rekao u svojoj propovijedi", kratko je izjavio Plenković nakon mise.

 Dodao je kako će te dvije misli iz kardinalove Uskrsne propovijedi danas ponijeti sa sobom - činiti dobro i nastojati unijeti optimizma i pozitivne energije u hrvatsko društvo.

  Potpredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, u izjavi nakon mise istaknuo je kako je  Uskrs veliki dan za svakog vjernika te se osvrnuo na propovijed kazavši da je kardinal Bozanić "vrlo lijepo naglasio ono što nam u ovom trenutku treba - više ljubavi, sloge, poštivanja, međusobnog uvažavanja i tolerancije, a što manje negativnog".

 "Što manje zluradosti, što je kardinal posebno naglasio", kazao je Jandoroković.

  • +10
Kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano Uskrsno euharistijsko slavlje Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

 Potpredsjednik Sabora Željko Reiner uoči mise kratko je kazao da je uskrsna poruka uvijek poruka mira, ljubavi i nade, "poruka vjerovanja u to da nije sve samo ovako kako je oko nas, nego da možemo zapravo puno bolje".

 Predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić ističe kako je poruka Uskrsa ta da se ne poziva na osvetu, već na praštanje, a najvažnijim drži poruku nade i obnove. "Uvijek postoji nada i obnova, a pravda i ljubav u konačnosti uvijek pobjeđuju", rekao je akademik Kusić.

 Upozorava kako se često zanemaruje i poruka Muke Isusove, koja nam pokazuje "da se u životu moramo truditi, mučiti, da se ništa ne može preskakati". "Ništa veliko i stvarno ne može se postići bez muke, a svi smo skloni to zaboraviti u svakodnevnom životu", ocijenio je predsjednik HAZU.

 Ukazuje i na to da se svi možemo prepoznati kao "likovi iz Uskrsne priče" - narod koji kliče protiv Isusa, Juda koji ga izdaje, Petar koji ga zataji, Poncije Pilat koji pere ruke. "Svi se možemo u tome prepoznati", zaključio je akademik Kusić.