ZELENA AKCIJA

Plenković mora osuditi Trumpov potez

02.06.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Zelena akcija traži da Vlada da oštro osudi odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o napuštanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Trump je tim potezom pretvorio SAD u svojevrsnog 'zlikovca' u borbi protiv klimatskih promjena te je on samo izraz očaja naftnih kompanija, a ne njihove snage, smatraju u Zelenoj akciji. Smatraju da ostale države moraju odlučno krenuti naprijed bez vodećeg svjetskog zagađivača, ako gledamo povijesne emisije stakleničkih plinova. Zelena akcija smatra da druge zemlje ne smiju koristiti SAD kao izgovor za izbjegavanje vlastitih odgovornosti jer je neprihvatljivo daljnje slabljenje Pariškog sporazuma.

Prisjetili su se da je George Bush 2001. godine povukao potpis SAD-a iz Kyoto protokola (pa ga nije ni ratificirao), ali zbog tog poteza protokol nije propao pa neće ni Pariški sporazum. Tvrde i da SAD zapravo desetljećima minira pregovore u sklopu UNFCCC-a (Okvirna konvencija UN-a o promjeni klime) što je rezultiralo oslabljenim Pariškim sporazumom.

Od gotovo 200 zemalja koje su 2015. godine potpisale Pariški sporazum, skoro 150 zemalja je do sada provelo ratifikaciju, uključujući Hrvatsku. U Zelenoj akciji smatraju svjetski lideri sada trebaju koristiti svoj gospodarski i politički utjecaj kako bi prisilili SAD da pridonese svoj pravedan udio u akciji protiv klimatskih promjena.

Dodaju, pozivajući se na podatke koje je objavio Guardian, kako većina Amerikanaca i Amerikanki ne podržava Trumpa te njih čak 71% želi akciju protiv klimatskih promjena, odnosno podržava Pariški sporazum. Čak je i naftna kompanija Exxon Mobile, čiji bivši izvršni direktor vodi državno tajništvo SAD-a, zagovarao ostanak u sporazumu, što pokazuje apsurdnost ove situacije.

Dodatno, ako pogledamo svjetska kretanja, vrijeme fosilnih goriva bliži se kraju.

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE

'Razvoj solara i energije vjetra postaje toliko jeftin da taj proces nitko ne može zaustaviti, čak ni Trump. Glavna se tranzicija događa u Kini i Indiji, tako da EU i te dvije zemlje mogu osigurati međunarodni moment za nastavak tranzicije. Danas se očekuje njihova reakcija na Trumpovu odluku', kažu u Zelenoj akciji. Također, Zelena akcija naglašava kako sporazum u Hrvatskoj stupa na snagu 23. lipnja ove godine te da povlačenje SAD-a - proces koji će trajati gotovo 4 godine - ne mijenja tu činjenicu. Vlada RH se od sada treba voditi ovim sporazumom u donošenju svih budućih zakona i strategija, poput strategije niskougljičnog razvoja i energetske strategije.