jasna poruka

Plenković: Kandidat HDZ-a za Zagreb je Filipović, a bizarno je da se kandidira Klisović koji ne poznaje gradske teme

01.03.2021 u 18:36

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da se u relaksaciju epidemioloških mjera išlo na temelju dobrih postignuća i namjera je do turističke sezone procijepiti što više građana, a vezano za izbor predsjednika Vrhovnoga suda poručio je kako to nije tema za kapriciranje. Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković rekao je u kontekstu popuštanja mjera, među kojima i otvaranja terasa kafića, kako se išlo prema relaksaciji epidemioloških mjera na temelju vrlo dobrih postignuća u odnosu na broj zaraženih, na broj onih na respiratoru te na broj onih koji su umrli.

"Na nama je da pozivamo na odgovornost sve, da se svojim ponašanjem drže onih okvira koji će prevenirati daljnju dinamiku zaraze", rekao je premijer, dodavši kako slično rade i drugi. Ocijenio je kako je politika njegove Vlade cijelo vrijeme vrlo odgovorna i balansira, kao i sve druge vlade.

Plenković je podsjetio da su u četvrtak i petak na Europskom vijeću razmjenjivali iskustva o dinamici distribucije cjepiva, poduzimanju mjera i slobodnom kretanje ljudi unutar EU. "Danas se to svodi na nužna putovanja i više na kretanje roba, što nije dovoljno", rekao je.

Plenković je podsjetio da je Hrvatska turistička zemlja, poručivši kako Vlada RH želi procijepiti što veći broj sugrađana da bismo mogli ugostiti one koji će dolaziti u Hrvatsku u ovoj turističkoj sezoni.

Upitan da komentira povlačenju kandidature odvjetnice Lidije Horvat za predsjednicu Vrhovnoga suda te je li ponavljanje poziva jedini izlaz ili treba čekati odluku Ustavnoga suda, premijer je odgovorio kako misli da je izbor predsjednika Vrhovnog suda tema oko koje ne treba postojati politički konflikt između predsjednika Republike i predsjednika Vlade, odnosno parlamentarne većine.

Dapače, otvoreni smo za pronalaženje rješenja i za koje bi mogao stajati i predsjednik i parlamentarna većina, kako bi se omogućio pravodoban izbor i normalno funkcioniranje Vrhovnoga suda, poručio je Plenković.

Rekao je kako ima u vidu scenarij koji bi bio dobar za sve, te da će se o njemu još konzultirati na razini vladajuće većine. Možemo se konzultirati i s predsjednikom Republike kako bismo pronašli rješenje, dodao je.

"Ovo nije tema za kapriciranje; tema je o kojoj moramo po proceduri izabrati na vrijeme predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda", istaknuo je predsjednik Vlade. Odgovarajući na ponovljene upite novinara rekao je kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svojim radom, nastojanjima i svojim karakterom, a prije svega jednom silnom energijom i radnim angažmanom za dobro Zagrepčanki i Zagrepčana ostavio veliki doprinos razvoju grada. O njemu će, dodao je, kao i o svakom političaru, tek protek vremena i malo distanciranje, dati jednu cjelovitiju ocjenu o njegovu doprinosu.

"Ako dobiješ šest puta povjerenje Zagrepčanki i Zagrepčana, to zaslužuje poštovanje", rekao je Plenković, dodavši kako Zagreb sigurno nije isti grad 2000. i danas 2021. godine.

Podsjetio je i kako je njegova Vlada, kao što inače nudi politiku ravnomjernoga regionalnog razvoja, pomagala u svim ključnim projektima grada Zagreba.Jedan od njih je i Zagrebački rotor, a tu je i financiranje tramvaja, novih autobusa i drugoga, napomenuo je. Plenković je naglasio kako je važno da Vlada podupire sve naše gradove, sve županije, pa je naravno da će podupirati i grad Zagreb.

Naglasio je da su samo za očuvanje radnih mjesta, dakle izravna potpora poslodavcima za radnike koji za njih rade, u gradu Zagrebu do sada isplatili 2,5 milijarda kuna.