rokovi malo pomaknuti

Plenković je već skupio većinu, no nove Vlade još neće biti: Ovo su sljedeći koraci

07.07.2020 u 20:56

Bionic
Reading

Zbog ponavljanja izbora i raznih ustavnih rokova novu Vladu možemo očekivati najranije krajem srpnja iako je Andrej Plenković već skupio dovoljno ruku za većinu

Iako je Andrej Plenković već jučer osigurao 76 ruku, koje čine većinu u parlamentu, do samog prvog zasjedanja 10. saziva Sabora, a onda i potvrđivanja nove Vlade proći će još neko vrijeme.

Naime rokove za prvu sjednicu i potvrdu Vlade pomaknulo je Državno izborno povjerenstvo svojom odlukom da će se ponoviti izbori u Raši. Tamo se, kako je jučer pojasnio predsjednik DIP-a Đuro Sessa, dopustilo glasovanje osobama koje nisu na popisu birača, pa se pojavio veći broj listića od birača.

Sessa je ponavljanje izbora u Raši najavio za sljedeću nedjelju, a nakon što oni završe i objave se rezultati za Rašu, kreću i rokovi za žalbe na rezultat izbora. Naime rok za žalbu je 48 sati od izbora, nakon čega Državno izborno povjerenstvo ima rok od 48 sati kako bi riješilo žalbu. Ukoliko pak stranka ne bude zadovoljna rješenjem DIP-a, ima rok od 48 sati u kojem se može žaliti Ustavnom sudu, a Ustavni sud pak ima rok od 48 sati da riješi tu žalbu.

Tek nakon toga Državno izborno povjerenstvo može objaviti službene rezultate, a time kreće i rok za sazivanje prve sjednice Sabora. Naime, prema Ustavu, prvo zasjedanje mora se održati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora. Prvo zasjedanje uobičajeno je i konstituirajuće, no prije nekoliko godina svjedočili smo tome da prvo zasjedanje nije bilo i konstituirajuće jer je zbog pregovora s Mostom Sabor konstituiran gotovo mjesec dana nakon prvog zasjedanja. Smatra se da je Sabor konstituiran izborom predsjednika, i to na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

No neovisno o saborskom roku, kreće i proces na Pantovčaku, odnosno moguće je da će Andrej Plenković možda i prije konstituiranja Sabora otići kod Zorana Milanovića te od njega tražiti mandat za sastavljanje Vlade. Prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade predsjednik države povjerava osobi (mandataru) koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine zastupnika u Saboru, odnosno u ovom slučaju izabranih zastupnika. Nakon što dobije mandat Plenkoviću kreće rok od najkasnije 30 dana u kojem je dužan predstaviti Saboru program Vlade i Vladu te zatražiti glasovanje o povjerenju.

Ako mandatar u roku od 30 dana ne sastavi Vladu, Milanović mu može produžiti mandat za još najviše 30 dana, ako ni tada ne sastavi Vladu ili ona ne dobije povjerenje Sabora, tada će predsjednik povjeriti mandat za sastav Vlade drugoj osobi, onoj koja također ima dva pokušaja za sastavljanje Vlade. Ako Vlada ne bude sastavljena ni tada, predsjednik prema Ustavu imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje prijevremene izbore za Sabor.

  • +2
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nakon izborne pobjede Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

S obzirom na to da je Plenković već osigurao 76 ruku, a zasad se ne nazire to da bi mogao imati problema prilikom sastavljanja Vlade, očekuje se da će novi sastav kabineta predstaviti Saboru i ranije, odnosno da neće otezati do krajnjeg roka od 30 dana.

Iako bi teoretski Plenković mogao predložiti Vladu već na dan prvog zasjedanja, odnosno odmah nakon konstituiranja Sabora, teško je povjerovati da će se to tako brzo dogoditi. Naime među onima koji dolaze u Sabor kao izabrani zastupnici nalaze se i neki na nespojivim dužnostima poput župana i aktualnih ministara te će se vjerojatno pričekati da se za sve potvrde zamjenski zastupnici kako bi Plenković imao sigurnih 76 ruku, što je najmanja većina koju može imati.