ide popuštanje mjera

[FOTO] Plenković: Intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima

25.02.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Hoće li s obzirom na rast broja zaraženih biti popuštanja mjera? O tome je uvodno na sjednici Vlade progovorio i premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku zahvalio županima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, koje je posjetio ovaj tjedan. Osvrnuo se i na obljetnicu NSK. 'Ona je postala i dom sjednica Vlade zbog koronavirusa', rekao je Plenković.

Što se tiče koronavirusa, Plenković je kazao da su tjedni brojevi u proteklih 10 tjedana padali. 'U odnosu na prošli četvrtak bilježimo porast i to na tjednoj razini. Još ne možemo utvrditi koji su uzroci porasta. I dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo uz Dansku zemlja koja ima najmanju tjednu incidenciju u EU. Na tom tragu je dobro da je smanjen broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, ali i dalje situacija zahtjeva oprez', rekao je Plenković.

'Nakon niza konzultacija, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima. Smatramo da je to dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, ali uz propisane epidemiološke mjere', rekao je Plenković.

'Omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima. Tu će biti nekih specifičnosti s obzirom na kontakt sportove no o razini epidemioloških mjera bit će više na Stožeru sutra', rekao je Plenković.

'Apeliram na sve da budemo oprezni, imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ali mislim da je ovo mjera primjerena okolnostima. Ako se situacija pogorša, mjere se uvijek mogu i pooštriti, dodao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o posljednjim brojkama vezanim uz koronavirus. 'U posljednja 24 sata zabilježena su 544 nova slučaja, a udio zaraženih u testiranima je 8,46 posto. Na bolničkom liječenju je 790 osoba od kojih je 70 na respiratoru', rekao je Beroš.

Beroš se osvrnuo i na godinu dana od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u Hvatskoj, a pritom je zahvalio i građanima na njihovom obolu kroz cijelo ovo vrijeme, odnosno zahvalio im je što su se držali mjera.

'Danas je točno godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u RH. Zdravstveni sustav je ovaj virus dočekao spremno anticipirajući i najlošije scenarije. promptno je odgovorio na izazove ove bolesti. Osiguranjem, naporima Vlade i organizacijom rada pružili smo zaštitu našim djelatnicima u sustavu. Odgovornim ponašanjem građana i mjerama osiguran je blagi rast zaraženih u prvom valu epidemije. Ranom reorganizacijom bolnica osigurali smo neometanu zdravstvenu skrb prioritetnim pacijentima, posebice onkološkim, kao i djeci, trudnicama, rodiljama, korisnicima domova za starije, i ostalim neodgodivim slučajevima. Zabilježen je porast broja hospitalizacija zbog tumora tijekom 2020. godine u odnosu na 2019., što ukazuje na posebnu skrb zdravstvenog sustava za te bolesnike. Nakon potresa smo zbrinuli i epidemiološki osigurali sve bolničke pacijente. Epidemija je imala utjecaj i na mentalno zdravlje građana. I tu smo poduzeli mjere za očuvanje mentalnog zdravlja. U godinu dana ukupno je hospitalizirano oko 28.000 covid pacijenata. Oboljelo je i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika', kazao je Beroš te zahvalio i članovima Vlade.

'Poduzimali smo sve kako bi zaštitili zdravlje građana. Od prvog dana smo osigurali zaštitnu opremu, niti u jednom trenutku te opreme nije falilo. Istodobno vodili smo računa i o hrvatskom gospodarstvu, bilo nam je važno da svi nastave sa svojim aktivnostima, da školski sustav ne bude pogođen. Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne, nikad nismo mislili da ćemo toliko novca dati za očuvanje radnih mjesta. A pritom smo isplatili i mirovine. A sve to smo učinili osiguravši financijsku stabilnost', kazao je Plenković.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Žao nam je da smo u ovom procesu nekim ograničili neke aktivnosti. To nije naša volja, nego to rade vlade diljem svijeta. Korak koji je pred nama i koji je važan je da šaljemo poruke ubrzanja distribucije cjepiva, da što prije procijepimo što više ljudi. Vjerujem da će 700 tisuća doza do kraja ožujka biti snažna ograda od daljenjeg širenja virusa', rekao je Plenković.

'Želim se prisjetiti i onih skoro 5.500 tisuća koji su izgubili život od covida ili s covidom. To su veliki gubici i izražavamo sućut njihovim obiteljima', kazao je Plenković.

Na dnevnom redu sjednice bila je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji 'Pomoć za obnovu nakon potresa'.

'Moram demantirati vijesti koje su se pojavile u javnom prostoru. Raspodjela ima sasvim drugačiji smjer od onoga što je objavljeno', kazao je Plenković i zahvalio svima koji su uplaćivali donacije.

'Odlukom se utvrđuje da se donirana sredstva iz akcije 'Pomoć za obnovu nakon potresa' raspodjeljuju na pozicije Središnjeg državnog ureda za obnovu. Koristit će se za gradnju i obnovu kuća i druge poslove u skladu sa Zakonom o obnovi na području SMŽ, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke županije i Grada Zagreba. U odluci stoji da je do 24.2.2021. uplaćeno 101 milijun 518 tisuća 809 kuna i 62 lipe', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

'Iznos se daje na Središnji državni ured. Svaka sljedeća uplata će se tamo usmjeravati s prvim radnim danom u mjesecu. Izvještavamo hrvatsku javnost, a tako će biti i dalje, dodao je Marić.