POSTIZBORNA ANALIZA

Plenković: Nije normalno da se izvrću riječi premijera, pa da mi predsjednik HND-a govori da sam Lukašenko

31.05.2021 u 18:25

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon Predsjedništva stranke obratio se novinarima, rekavši da su na sastanku analizirali rezultate lokalnih izbora i zaključili da je HDZ uvjerljivo pobijedio. 'Ostvarili smo premoćnu poziciju, imamo čak 15 župana, u politici postupnog dobivanja povjerenja na zapadu Hrvatsku napravili smo iskorake', rekao je Plenković

'Ukupno smo vrlo zadovoljni. Bilo je nekoliko rezultata koji nisu bili u skladu s našim očekivanjima, u Splitu i Šibensko-kninskoj županiji. Izvući ćemo neke pouke, sve organizacije dat će politička i financijska izvješća', rekao je Plenković, dodajući da je HDZ i dalje dominatna politička snaga u Hrvatskoj.

Rekao je da očekuje dobru suradnju s novom vlašću u Zagrebu. 'Bez obzira tko je iz koje političke opcije imali smo odličnu suradnju u županijama i gradovima, isto očekujemo i u Zagrebu', kazao je.

Upitan jesu li ga iznenadili rezultati u Splitu, ponovio je da je Vice Mihanović uz Davora Filipovića bio glavna medijska meta u zadnja tri mjeseca.

'Ta je jedna vrsta agresije koja je sigurno utjecala na rezultate. Mislim da je Mihanović, kako je kampanja odmicala, bio sve bolji u sučeljavanjima i da je dominirao. Puljak se vrtio oko tri floskule, korupcija, klijentelizam i uhljebništvo, vrtio šuplju priču cijepo vrijeme, a sad neka bude ponosan na svog zamjenika antisemita i neka se pere od toga u iduće četiri godine', rekao je Plenković.

Ponovio je da su dvije TV kuće, kao i neki tiskovni mediji, krivo navodili ime HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Davora Filipovića. 'Sasvim očito to je bilo namjerno. Nema dileme. Nije to kritika, to je istina. Nikakav udar na medije, nisu mediji svete krave da mi ne možemo o tome govoriti', rekao je Plenković.

'Lapus, pa nekoliko puta?', odgovorio je novinaru koji ga je pitao kako zna da je to bilo namjerno.

Za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) rekao je da je puno sporiji kada treba kritizirati Zorana Milanovića kada kritizira medije i novinare da su lihvari, plaćenici. 'G. Zovko je tada puno obazriviji, a sad se usudi govoriti o meni kao da je dovoljno da bude jedan Lukašenko u Europi. E vidite, to je izlaženje iz svih okvira i to se može kvalificirati kao pristranost', kazao je Plenković.

Zajedničko priopćenje HND-a i Sindikata novinara Hrvatske

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u današnjem priopćenju poručio je, između ostalog, da hrvatski novinari od Plenkovića ne očekuju ništa više ni manje nego da do njih i njihovih profesionalnih sloboda drži jednako kao i do onih bjeloruskih kolega.

'U suprotnom, ovakve njegove javne prijetnje možemo ocijeniti samo 'nezapamćenim i nedopustivim potezom' koji, baš kao i Lukašenkov, 'zahtijeva međunarodnu istragu'. U našem slučaju i premijerov minimum pristojnosti u javnom ophođenju prema novinarima značio bi kolosalnu pobjedu demokracije', stoji u priopćenju HND-a i Sindikata novinara Hrvatske koje Zovko supotpisuje s predsjednicom SNH Majom Sever.

Upitan kako je zaključio da je Milanović maknuo Puhovskog s RTL-a, rekao je da je Puhovski nestao s RTL-a nakon što ga je prozvao Milanović.

'Ja ga nakon njegove izjave na RTL-u više nisam vidio. Jeste ga vi vidjeli? Nemam dojam da ste imali problem s njim posljednjih pet godina', odgovorio je Plenković novinaru RTL-a. 'I onda ste doveli deklariranog ljevičara Lalića kao neovisnog političkog analitičara, a on dva dana prije izbora izvrijeđa kandidata HDZ-a na najgori mogući način. Pa mogu li ja kao predsjednik HDZ-a reći da ne mislim da je to objektivno, nepristrano i politički korektno', rekao je Plenković.

'Nije nikakav problem da mediji u stavovima koje zagovaraju slijede jednu političku liniju i opcije. Pa to se zna u svijetu, to je sve dopušteno i normalno. Samo kažem da ne možemo u Hrvatskoj živjeti u uvjerenju da su svi neutralni, nepristrani, objektivni promatrači, a njihova linija u realnosti zauzima stav neke opcije. To je činjenica, ne treba se toga sramiti, samo to treba jasno reći', rekao je Plenković.

Novinaru televizije N1 rekao je da je to 'najkonzervativnija televizija koja postoji u Europi'. Na pitanje ima li dokaze da su mediji ciljano sabotirali Filipovića, odgovorio je da to njegov stav. 'Imam oči, uši, razmišljam, gledam, pratim, vidim i osjećam to', kazao je Plenković. Upitan je i za Krešimira Macana, kao drugog komentatora koji se pojavljivao u medijima kao politički komentator izbora.

'Radio je za Vladu prije tri godine, prestao je to raditi. I što mislite, da on otada radi za Vladu ili što?', pitao je Plenković. Potom je upozorio da je N1 manipulirao njegovom izjavom tako što ju je pogrešno skratio.

'Nije u redu da moje izjave kratite, pa da onda postavljate upit gđa Kekin, koja onda odgovara da Hrvatska nije HDZ... kao da sam ja rekao da HDZ ima ekskluzivno pravo na domoljublje. Pa kad ste to čuli od mene? Vidite, to je medijska manipulacija, pristranost da se napravi konflikt na nečemu što nije ni bilo izgovoreno', rekao je Plenković, najavljujući da će se svaki put tome usprotiviti. 'Nije normalno da se izvrću riječi premijera, pa da mi onda još predsjednik HND-a, inače poznat kao miran, fin, pristojan, civiliziran na svom radnom mjestu na HRT-u, kaže da imamo jednog Lukašenka, nemojte da Plenković bude Lukašenko. Slučajno, istu poveznicu povlačio je Milanović', poručio je Plenković.

Novinar N1 rekao je da je činjenica da je bilo grešaka s imenom Davora Filipovića, a Plenković je nastavio: 'Nisu rekli da se zove Petar, Darko, Marko, svaki put su ga svi nazivali Damir. Mislim da je to 1000 posto bio lapsus jedno 15 puta'. Upitan ima li dokaz da je to bilo namjerno, pitao je kako će on to dokazati.

'Da su ga stalno zvali nekim trećim, četvrtim, petim imenom.. ali svaki put da je lapsus Damir, to mi ne djeluje slučajno. Kako to da ga nitko ni prije ni poslije kampanje nije zvao Damir?', pita Plenković.

Ponovio je da on ne napada medije, nego samo govori istinu. 'Najbolja teza lijevog kruga je: nešto je nervozan. Što bi bio nervozan sa 75 posto županija, 45 posto gradova i 45 posto općina, sa uvjerljivom pobjedom HDZ-a? Ali ubuduće ću se stalno suprotstavljati manipulaciji', najavio je premijer.

'Poanta je dvostrukih kriterija: Ako Milanović napada medije, onda je on za lijeve političke komentatore u varijenti pitanja stila, a ako ja nešto kažem što nije napad nego istina, onda sam ja što? Lukašenko', požalio se Plenković.

Odgovarajući na pitanje je li Vice Mihanović u Splitu ipak bio previše opterećen, odgovorio je na račun drugog kandidata.

'Mislim da je puno opterećeniji Puljak, on sad nosi Ivoševića za kojeg nisam znao da postoji. Da je ovo neka druga zemlja, udruge bi graknule kako se može slikati s njim, a uprtio se da ga nosi na plećima. 'Siguran sam da su fetivi Splićani oduševljeni time', ironičan je Plenković.