dobri odnosi

Plenković i Jandroković sa šefom iranske diplomacije

01.03.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora odvojeno su se sastali u četvrtak s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, a u razgovorima su istaknuti tradicionalno dobri odnosi te važnost jačanja gospodarske suradnje

Iranski ministar boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Tijekom susreta Plenkovića i Zarifa u Banskim dvorima naglašeni su tradicionalno dobri prijateljski odnosi i potreba za jačanjem gospodarske suradnje dviju država, priopćeno je iz vlade.

U tu svrhu održan je i gospodarski forum, koji je otvorila potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Plenković i Zarif založili su se za smirivanje napetosti na području Bliskog istoka te razgovarali i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Zarifa je primio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a na sastanku je istaknuto zadovoljstvo dobrim odnosima dviju zemalja te njihovim intenziviranjem u posljednje dvije godine, priopćeno je iz Sabora.

Jandroković je naglasio važnost jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, posebno na područjima energetike, brodogradnje te prehrambene industrije s obzirom na to da brojne hrvatske tvrtke posjeduju potvrdu da su njihovi proizvodi u skladu s halalom. U tom smislu sugovornici su pozdravili današnje održavanje trećeg hrvatsko-iranskog gospodarskog foruma.

Gordan Jandroković primio je šefa iranske diplomacije Mohamada Džavada Zarifa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zajednički je istaknuta i važnost parlamentarne suradnje budući da parlamenti imaju bitnu ulogu u razvoju i jačanju bilateralnih odnosa te međusobnog povjerenja i dijaloga. Dobra dinamika parlamentarne suradnje potvrđena je i najavom skorašnjeg posjeta hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva Iranu.

U tijeku je sastanak iranskog ministra s njegovom hrvatskom kolegicom, ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, nakon koje će dvoje ministara dati izjave za medije.