susret u banskim dvorima

Plenković i Cerar konačno 'crtaju' hrvatsko-slovensku granicu

19.12.2017 u 06:48

Bionic
Reading

Gotovo šest mjeseci nakon odluke Arbitražnog suda o razgraničenju Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu, koju Hrvatska ne priznaje, te samo deset dana prije isteka roka za primjenu te odluke, u Banskim dvorima sastaju se Andrej Plenković i Miro Cerar. Službeni posjet Zagrebu Cerar je dugo odbijao, inzistirajući na arbitražnoj odluci. Stvari su se s mrtve točke pomakle tek nakon njihova susreta prošlog petka u Bruxellesu

Hoće li hrvatski i slovenski premijer već danas postići dogovor o graničnom sporu koji godinama opterećuje odnose dviju država, teško je prognozirati jer su dosadašnji stavovi Zagreba i Ljubljane bili jako udaljeni.

Međusobno nepovjerenje je više nego očito. Slovenskog premijera Miru Cerara uoči puta u Zagreb čak su i koalicijski partneri upozorili na oprez jer se, tvrde, Hrvatskoj ne može vjerovati. Najglasniji protivnik bilateralnog dogovora o granici je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te je poručio Ceraru da bude jako oprezan u pregovorima s Andrejom Plenkovićem i kako se nada da u Zagrebu ništa neće potpisati ili preuzeti neke obveze jer 'Slovenija s hrvatskom politikom ima loša iskustva'.

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

S druge strane Hrvatska je izgubila povjerenje u Sloveniju nakon što su mediji u srpnju 2015. godine objavili tonske zapise razgovora Jerneja Sekolca, člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija, i zastupnice Slovenije pred Arbitražnim sudom Simone Drenik, iz kojih je postalo jasno kako planiraju manipulirati postupkom i utjecati na ostale članove Arbitražnog suda kako bi presudili u korist Slovenije.

Nakon objave tih dokumenata Hrvatski sabor je konsenzusom svih parlamentarnih stranaka donio odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog procesa.

Nakon svega razumno je zaključiti da će današnji pregovori Plenkovića i Cerara biti tvrdi i neizvjesni. Njih dvojica su nesuglasice oko metode povlačenja konačne granične crte između Hrvatske i Slovenije trebali riješiti još u rujnu, no neposredno prije dogovorenog susreta Cerar je otkazao posjet Zagrebu.

Kao formalni razlog otkazivanja sastanka slovenski je premijer naveo Plenkovićev govor u Ujedinjenim narodima, u kojem je optužio Sloveniju za kompromitaciju cijelog arbitražnog procesa.