POSJET BORJANE KRIŠTO

Plenković: Hrvatska neće graditi fizičke barijere na granici prema BiH

16.02.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković susreo se u četvrtak s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto

'Čestitam gospođi Borjani Krišto na izboru, izrazito mi je drago da se Vijeće ministara ovaj put formiralo zaista brzo i učinkovito. Želim joj puno uspjeha u radu, reformskom procesu i napretku na europskom putu', rekao je Plenković nakon sastankam prenosi N1.

'Želimo da naša suradnja u pogledu kontrole nezakonitih migracija bude unapređena. Ponovit ću jasan stav Hrvatske – mi niti želimo niti ćemo graditi fizičke barijere na granici Hrvatske i BiH. To je naše čvrsto opredjeljenje. Umjesto gradnje takvih fizičkih prepreka mi želimo unaprijediti suradnju policija, MUP-a, unaprijediti sve druge aspekte nadzora granica', rekao je Plenković.

Krišto se zahvalila Vladi i Plenkoviću na potpori BiH na europskom i NATO putu.

'Sada je na nama da činimo reforme na tom putu, ispunimo uvjete koji se od nas očekuju', rekla je Krišto.

Postoji li mogućnost da dođe do rješenje izbornog zakona, pitali su novinari.

'To je interes prije svega BiH i to treba interes svakog od konstitutivnih naroda. Moramo učiniti sve da hrvatski narod bude jednakopravan po pitanju izbora predstavnika u političkim institucijama', rekla je Krišto.

Plenković je kazao da je pitanje reforme izbornog sustava unutarnje pitanje BiH.

'No isto tako, mi kao država koja je susjed, prijatelj i partner, zemlja koja pomaže BiH na europskome putu, smatramo da praksa koju smo vidjeli u zadnjih pet izbornih ciklusa kada je riječ o izboru člana Predsjedništva, četiri puta se dogodila da je člana iz redova hrvatskog naroda, uvijek birao drugi većinski narod u Federaciji. Mi smatramo da ta praksa nije dobra', istaknuo je Plenković.