SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA hdz-a

Plenković: 'Glavni cilj je Dan državnosti na 30. svibnja i to ćemo učiniti'

08.11.2019 u 17:40

Bionic
Reading

Uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a izjave su dali potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Osvrnuli su se na amandam Odbora za veterane kojim je predloženo da Dan antifašističke borbe postane spomendan, a koji je Odbor danas na telefonskoj sjednici povukao

"Glavni cilj je bio vratiti Dan državnosti na 30. svibnja i to je ono što ćemo učiniti, to je ono što sam obećao. Sve ovo drugo je dio demokratske rasprave", kazao je kratko premijer Plenković, a prenosi N1.

Miljan Brkić je pak kazao: "...23.8. da je to dan žrtava totalitarnih sustava, a posebno komunizma jer je hrvatski narod najviše žrtava podnio pod komunizmom i uvođenje dana sjećanja 18. studenog, to je fokus. Sve ostalo je irelevantno".

Podsjetimo, saborski Odbor za ratne veterane povukao je u petak svih pet amandmana koje je podnio na Vladin zakonski prijedlog o blagdanima, dakle i onaj po kojem bi državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja postao spomendan i radni dan.

Zaključak o povlačenju amandmana Odbor je donio na svojoj telefonskoj sjednici, razmatrajući svoje Izvješće s rasprave o spomenutom zakonu koja je održana prije dva dana, u srijedu 6. studenoga.

Da će Odbor povući svoje amandmane ranije je najavio predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, izvijestivši novinare da je predsjednik Odbora Josip Đakić na sjednici HDZ-ova Kluba rekao kako će u potpunosti podržati Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kao i ostali članovi Odbora.

"Đakić je na Klubu bio eksplicitan da će podržati zakon. Do 14. studenoga još ima vremena, a stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu“, kazao je Bačić.