u obilasku zagreba

Plenković o optužbi za pritisak na šeficu USKOK-a: 'To je gnjusna laž!'

13.02.2024 u 11:57

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je obišao zgrade koje se obnavljaju nakon potresa - Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i gradilište Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice. Nakon toga se obratio medijima

Plenković je na početku govorio o obnovi zgrada koje je jutros obišao, a kasnije je odgovarao na pitanje.

Na pitanje da je DOV kazao da je Turudić trebao proći novu sigurnosnu provjeru, Plenković je rekao: 'To ne piše u odgovoru DOV-a, on je izabran. Da je DOV nešto mislio poput toga onda ne bi meni kad su dostavili kandidature rekli da je sve u skladu za člankom zakona'.

'To je jedan gnjusna laž, jedna od gnjusnih laži koju taj tjednik o meni plasira već osam godina, te gnjusne laže neka zadrže za sebe. Pozivam gospođu Mostečak da javno kaže da li sam ikad s njom komunicirao ili da sam je sreo. USKOK je oko imenovanja Turudića dao više priopćenja nego u cijelom mandatu ove Vlade. Neka se u USKOK-u javno očituju', kazao je Plenković o pisanju Nacionala da je vršio pritisak na USKOK da se ne provedu sigurnosne provjere.

'Turudić je prolazio provjere najstrože 2009., 2014. i 2019. Njegova sigurnosna provjera je važeća. Prema proceduri vlada i ne može tražiti novu provjeru. Ja nikad nisam ni rekao da smo mi tražili novu provjeru. Ja sam rekao da smo mi tražili ono što možemo, rezime važećih provjera od SOA-e. A SOA može sama dati nešto novo ako smatraju da treba, nisu ništa novo dali. Sabor je izabrao novog glavnog državnog odvjetnika. Ta je priča apsolvirana', kazao je.

'Je li Milanović tražio provjeru za čelnika Vrhovnog suda? Je li netko tražio? Ne', dodao je.

Kazao je da nitko nije tražio od Turudića da se javi na poziv. 'On se javio sam. Bila su četiri kandidata, on je ostavio najbolji dojam', rekao je Plenković.

Upitan o sigurnosnoj situaciji na Balkanu i da li je moguć rat, Plenković je kazao da je sve o tome već rekao. 'Dignimo glavu iz našeg malog dvorišta. Postoji svijet, postoje promijenjene okolnosti, postoji brutalan napad Rusije na Ukrajinu', rekao je Plenković, i pritom prozvao one koji nisu glasali za obuku ukrajinskih vojnika da su to isti koji sada propituju izbor glavnog državnog odvjetnika.

Plenković je ponovno pobrojao uspjehe svoje vlade. 'Mi kad se okrenemo, mi imamo takva postignuća da mi nemamo slabe točke', kazao je.

'Ne radi se o vojnom rokukakav je nekad bio. Treba omogućiti mladima u promjenjenim okolnostima, da dobiju neke vojne vještine. Mi smo zatražili od MORH-a, stručnjaka da nam pripreme različite modele i kad ih dostave mi ćemo to razmotriti i vodit će se javna rasprava. Okolnosti nisu iste sada kao kada smo ulazili u NATO i EU i kad smo bili pod kišobranom zajedničke obrane. To više nije dovoljno', poručio je Plenković govoreći o vojnom roku.

'Moramo shvatiti svi, pa i mladi, da živimo u vremenu nikad kvalitetnijeg života u Hrvatskoj. Mi smo sve svoje strateške nacionalne zadaće riješili'', rekao je Plenković.

Govoreći o najavljenom prosvjedu oporbe, Plenković kaže kako opozicija stvara fabriciranu krizu. 'To je osam godina narativa koji ih osam godina drži daleko od nas po rejtingu', rekao je.

I desnu i lijevu oporbu prozvao je govoreći kako, za razliku od njih, HDZ osam godina, predano radi.

'Lijevi nemaju ni jednu ideju, a o desnima su svi sve shvatili. Mi smo za svaki problem našli rješenje i to je ključne politička razlika između nas i njih, ovih grintavaca koji će iz svega sada pokušati izmišljati temu. Biti toliko nizak da puštaš privatnu koresponedenciju van i misliš ‘sad će se Vlada i premijer prestraviti i pobjeći’. Inače smo poznati po tome da na ucjene odgovaramo tako da idemo kući plakati', kazao je premijer.