sjednica vlade

Plenković: Donijeli smo povijesnu odluku, Hrvatska kupuje 12 francuskih aviona Rafale za 999 milijuna eura

28.05.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Odluka o kupnji borbenih aviona glavna je tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku podsjetio da se danas obilježava Dan Hrvatske vojske te čestitao svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima, policajcima i braniteljima.

'U protekla tri desetljeća hrvatska vojska stekla je ogromno iskustvo u Domovinskom ratu, izgradila se u učinkovitu i modernu vojnu silu', poručio je premijer.

'Zato što smo svjesni da je mir dragocjen ispunjavamo prioritete obrambene i sigurnosne politike', dodao je.

'Unatoč tome što je u posljednjih 15 godina propušteno da se donesu odluke koje će ojačati hrvatsko zrakoplovstvo, mi ćemo danas donijeti povijesnu odluku o nabavi borbenih aviona. Ovom odlukom gledamo budućnost hrvatske sigurnosti i hrvatske vojske', kazao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Plenković se uvodno osvrnuo i na popuštanje mjera. 'Za potpore za očuvanje radnih mjesta izdvojeno je 10,9 milijardi kuna. Unatoč izvanrednim okolnostima, broj osiguranika je veći nego 2020. i 2019.', kazao je.

Kazao je da će se u lipnju nastaviti s mjerom potpore za očuvanje radnih mjesta i da će kriteriji biti isti. 'Možemo biti zadovoljnim rezultatima koje su polučile mjere. Bez obzira na povoljan tijek epidemiološke situacije, nalazimo se u pandemiji i dok god pojedini resori trebaju pomoć Vlade, ona će biti prisutna', kazao je.

Komentirao je i pad BDP-a. 'Ovo je bolje od očekivanja. Iako je ovo četvrti uzastopni kvartal pada BDP-a, većina pokazatelja imala je pozitivna kretanja', kazao je Plenković te se kratko osvrnuo na sastanak Europskog vijeća.

Plenković potvrdio: Nabavljamo francuske avione Rafale

Nakon uvodnog dijela krenulo se na dnevni red, a prva točka bila je nabava borbenih aviona. 'Novim avionom kojim ćemo zamijeniti MIG-ove očuvat ćemo sposobnosti ratnog zrakoplovstva i osnažiti ga. Time ćemo steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i podići sposobnosti na razinu na kojoj nikad nisu bile', kazao je Plenković.

'Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u oružane snage, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira. Ovo je najveća investicija u hrvatsko naoružanje, stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć hrvatske vojske, što je najveći jamac mira', dodao je.

'Stvaramo preduvjet za stabilan i siguran razvoj Hrvatske. Podizanjem sigurnosti Hrvatska će postati atraktivnija za strane ulagače, to će pridonijeti boljem kreditnom rejtingu. Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih i industrijskih segmenata', kazao je.

'Međuresorno povjerenstvo temeljito je evaluirao pristigle ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela i jednoglasno usvojilo studiju izvedivosti. Vlada je razmatrala studiju i ocijenila da je ponuda Francuske najbolja te donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih aviona Rafale. Izabrani avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu', kazao je.

'Hrvatska će dobiti avione u najnovijem standardu F3R uvedenom 2018. godine, čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe', poručio je Plenković.

'Ponuda od 999 milijuna eura najpovoljnija je, pruža najbolju moguću obročnu otplatu i neće usporiti ulazak Hrvatske u europodručje', kazao je Plenković, dodavši da mu je posebno drago da se ta odluka donosi na Dan Hrvatske vojske.

Avion Rafale dvomotorni je višenamjenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja, što ga čini jednim od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice. Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može ponijeti najviše tereta (9,5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.

Osim aviona, francuska ponuda uključuje simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu 'obuka obučavatelja', sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Beroš: Pad zaraženih ovaj tjedan je 42 posto

Najnovije podatke o situaciji s koronavirusom iznio je ministar zdravstva Vili Beroš.

'Nastavlja se smanjivati broj zaraženih, a u usporedbi s prošlim tjednom, pad je 42 posto. Postotak popunjenosti kreveta također je pao za 11 posto. Epidemiološka situacija sve je bolja, i to nije slučajno. Balansirane epidemiološke mjere i cijepljenje omogućavaju da životima upravljamo mi, a ne virus', kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da su donesene odluke o popuštanju mjera.