KOLEGE IZ DIPLOMACIJE

Plenković će pomoći Vesni Pusić da nađe posao u UN-u?

14.02.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Šef HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je prošli tjedan u Banskim dvorima s počasnom predsjednicom HNS-a i prvom potpredsjednicom Milanovićeve vlade Vesnom Pusić o mogućem angažmanu bivše šefice hrvatske diplomacije na nekoj visokoj poziciju unutar UN-a. Iz HNS-a tvrde da Pusić i Plenković nisu razgovarali o dnevnopolitičkim temama i odnosima HDZ-a i HNS-a

Doznali smo kako je, između ostalog, bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić željela ispitati teren, odnosno vidjeti hoće li imati potporu premijera Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije ako se bude natjecala za neku od visokih funkcija u Ujedinjenim narodima.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas nije bila raspoložena za razgovor o sastanku s Plenkovićem, a izvor iz HNS-a kaže kako joj je premijer Andrej Plenković dao do znanja da načelno može računati na njegovu podršku ako se odluči natjecati za neku od važnih pozicija u Ujedinjenim narodima.

Iz Vlade pak zasad nismo dobili odgovor na upit o čemu su točno razgovarali premijer Plenković i Vesna Pusić te je li bivša šefica diplomacije dobila načelnu podršku premijera za svoju moguću kandidaturu za neku funkciju u UN-u.

Podrška premijera Plenkovića i hrvatske diplomacije Vesni Pusić od presudne je važnosti na njezinu putu do neke od vodećih pozicija u UN-u.

Takva je podrška izostala lani, kada se Vesna Pusić kandidirala za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. Stoga ne čudi previše to što je Vijeće sigurnosti lani u srpnju u prvom krugu izbora novog šefa UN-a Vesnu Pusić ocijenilo najgorom od 12 kandidata.

Pusić tada nije imala podršku Vlade Tihomira Oreškovića, a iz HDZ-a, pod čijom je kontrolom bilo i Ministarstvo vanjskih poslova, dolazile su poruke da je ona loša kandidatkinja koja nema podršku čak ni u vlastitoj zemlji.

Sastanak u Banskim dvorima navodno se dogodio na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, a izvor iz HNS-a kaže kako je Plenković od Vesne Pusić želio doznati i što ona zna i misli o novom čelniku UN-a Antoniju Guterresu te čuti njezina iskustva iz procesa izbora novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je lani održan po novim pravilima.

Proces je bio puno dulji nego raniji, kandidati (i njihove države) mjesecima su lobirali za svoje kandidature, a imali su prilike i službeno predstaviti svoj program pred predstavnicima članicama UN-a.

Opća skupština Ujedinjenih naroda lani u listopadu imenovala je bivšeg portugalskog premijera Antonija Guterresa novim glavnim tajnikom UN-a, a na tu je funkciju službeno stupio 1. siječnja 2017. godine.