posjet novskoj

[FOTO/VIDEO] Plenković: Aferu u HNB-u vjerojatno će provjeriti i Hanfa, zasad ću se suzdržati od komentara i spekulacija

12.01.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Novskoj, a očekuje se napokon njegov komentar na aferu u kojoj se našao sam vrh Hrvatske narodne banke

Plenković je, odgovarajući na pitanja novinara o aferi u HNB-u, kazao da je on jučer nazvao guvernera Vujčića i da je od njega dobio odgovore koje je on ponovio i u Dnevniku HRT-a. 'Situacija je da je predsjednica Odbora za financije formalno zatražila očitovanje HNB-a, da vidimo kako oni vide situaciju i onda ćemo vidjeti što će se zbivati. Vjerojatno će sukladno svojim nadležnostima, ovu temu provjeriti i analizirati Hanfa pa ćemo imati cjelovitiju sliku. Drugih informacijama trenutno nemam', kazao je Plenković.

Novinarima je reako da nema više informacija nešto što i oni imaju. 'HNB je u nadležnosti Sabora, a drugi dio će nadzirati Hanfa. Ove stvari izravne veze s Vladom nemaju ali ćemo se informirati', kazao je.

Na dodatno pitanje da komentira smije li vodstvo HNB-a trgovati dionicama i obveznicima, premijer je poručio: 'Suzdržat ću se spekulacija i komentara. Tema je kompleksna. To nije tema koju šira javnost razumije, stvar je sofisticirana.'

Upitan ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje, kazao je: 'Nećemo se vraćati na tu temu. Nemam detaljne informacije i neću to više komentirati'.

Premijer Andrej Plenković o aferi u HNB-u i odgovornosti Vujčića Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/Pixsell

Govoreći o rastu cijene energenata, Plenković kaže kako Vlada ima niz alata na raspolaganju. 'Do trenutka kada to pitanje postane aktualno imat ćemo cijeli paket koji će olakšati situaciju', kaže Plenković.

Što se tiče informacija o Mateju Perišu koji je nestao u Beogradu, Plenković kaže kako će detalji biti poznati na konferenciji koju će policija održati danas. 'Naša je zadaća da pomognemo i provjerimo svaki, i najmanji, detelj', kaže premijer.

  • +6
Andrej Plenković u Novskoj Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ponovno je komentirao odlazak Pupovca na neustavni dan Republike Srpske, kazavši da to više neće komentirati i da novinari sve pitaju Pupovca.

'Volio bih da u Hrvatskoj javnosti, pogotovo među ovima koji se javljaju za pitanje gospodina Pupovca, ima onih koji shvaćaju da je on tamo išao kao zastupnik SNV-a, a ne član Vlade. Ja ne trebam nikome biti prevoditelj .Volio bih da sam ovakvo graktanje vidio na Milanovića i njegovu ljubav prema Dodiku. Kad tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje. Niti sam ja nečiji odvjetnik niti prevoditelj, on je tamo išao kao član SNV-a, a ne parlamentarne većine. Pitajte njega jer ja neću tumačiti stav SNV-a. Ja ni riječi o tome neću više reći, stvar je što se mene tiče apsolvirana', kazao je Plenković.

Komentirao je i rekordne brojke novozaraženih. 'Cijepite se, svi, svim dozama, iz pridržavanje epidemioloških mjera, cjepiva ima dovoljno', kazao je premijer.

Novinari su ga pitali i o izjavi ministra Beroša da postoji mogućnost da se uvede obvezno cijepljenje za starije od 65 godina.

'Nije Beroš to tako rekao. Stalno nas skraćujete i navodite krivo. Idemo precizno, dakle, broj jedan: cijepiti se ovi koji nisu i cijepiti se booster dozom ovi koji nisu. Najavili smo omikron kao soj koji se brže širi. Jedini način je cijepljenje, booster i pridržavanje mjera. Izgledno je da oni koji su cijepljeni mogu razviti teške oblike bolesti. stvari su vječno iste, dakle, cijepljenje i pridržavanje mjera. Omikron je eksplodirao i u zemljama zapadne Europe i ostalim državama. Nije ovdje ništa čudno što se ne dešava u drugim državama', dodao je.

Komentirao je i situaciju u Bosni i Hercegovini. 'Naravno da me zabrinjava stanje u BiH, bavimo se tom politikom već godinama. Imate Vladu i premijera koji je ne znam koliko puta tamo bio, koji je povećao proračun za Ured za Hrvate izvan hrvatske, kada se mnogi protive tome da pomažemo primjerice mostarskoj bolnici, zastupamo interese položaja Hrvata i to je naša konstanta. Ne na način da stigmatiziramo međunarodnu zajednicu, već da prije svega dođemo do rješenja za Hrvate u BiH. Vijeće se sastalo pet, šest puta. Parlament im ne funkcionira na normalan način. Ako postoje separatističke teze, onda se tome protivimo. Politika je jasna i konsolidirana i u njoj nema nikakve promjene', rekao je Plenković.