afera hnb

Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Vujčića o insajderskom trgovanju

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2022 10:51
  • Objavljeno 12.01.2022 u 10:51
Grozdana Perić

Grozdana Perić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je u srijedu od guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića službeno očitovanje o medijskim napisima vezanim za trgovanje vrijednosnim papirima banaka.

„Ovlast Odbora za financije i državni proračun je, između ostalog, i praćenje svega što se događa u HNB-u, te s obzirom na situaciju tražim izvanredno očitovanje”, izjavila je Perić Hini potvrdivši da je od guvernera zatražila očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi medijskih navoda.

Portal Index objavio je kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen HNB, pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Perić smatra da Vujčić treba odboru dostaviti potpune informacije o svemu što se događalo. „Ne sumnjam da će dati sve informacije koje ima i zna, ovo je mogućnost da sve obrazloži ”, rekla je Perić podsjetivši da guvernera HNB-a bira Sabor.

Uvijek postoji interes članova odbora za to što se događa pa mislim da je normalno i regularno da se zatraži službeno očitovanje prema odboru koji ima sve ovlasti tražiti nove informacije, dodala je Perić.

Nakon što dobije očitovanje guvernera HNB-a Perić će s njim upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, matičnog radnog tijela Sabora na područjima koja se odnose na HNB.

Moguće je i sazivanje posebne sjednice Odbora za financije i državni proračun na temu trgovanja vrijednosnim papirima zaposlenika HNB-a, što po saborskom Poslovniku može zatražiti predsjednica Odbora, predsjednik Sabora ili trećina članova Odbora.

Na upit postoji li mogućnost da guverner Vujčić bude smijenjen Perić kaže kako bi za to trebali postajati stvarni dokazi o nezakonitosti, a ne može ništa prejudicirati prije nego dobije potpune informacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!