NEDOSTAJAO KVORUM

Plenarna rasprava o Radmanu u Saboru sutra?

03.03.2016 u 16:37

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će Sabor u poslijepodnevnim satima na dnevni red uvrstiti točku o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i imenovanju v. d.-a HRT-a Siniše Kovačića te o tim točkama odmah započeti raspravu, do toga nije došlo. Pretpostavlja se da vladajući nisu sakupili dovoljno ruku za kvorum

Već nakon sjednice Odbora za medije koja je potrajala do 13 sati, saborskim se kuloarima počela širiti priča da je plan vladajućih u 15 sati dopuniti dnevni red s točkom razrješenja starog ravnatelja i imenovanja v. d.-a ravnatelja. Plan je, prema saborskim pričama, bilo i odmah započeti raspravu, kako bi se razrješenje i imenovanje moglo obaviti već sutra prilikom glasovanja.

Zastupnici vladajućih iza 15 sati prilično su popunili svoje klupe, no čini se nedovoljno da bi imali kvorum za koji je bilo potrebno 76 ruku. Vladajućih je zastupnika u sabornici navodno bilo između 60 i 65, dok je iz oporbe u klupama sjedio tek pokoji zastupnik.

Iako se očekivalo da će nakon rasprave o HNB-u predsjedavajući Željko Reiner predložiti dopunu dnevnog reda, on je samo konstatirao kako su zastupnici rad za danas završili.

Iako je uobičajeno da na kraju rasprave na plenarnoj sjednici predsjedavajući najavi s kojom točkom započinje sutrašnje zasjedanje, ovaj put je i to izostalo. Stoga će se tek sutra vidjeti hoće li se razrješenje Radmana uvrstiti u dnevni red, hoće li doći do rasprave, a onda i glasanja.

Podsjetimo, nakon što je u ponedjeljak Nadzorni odbor HRT-a zatražio razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, saborski Odbor za medije promptno je za danas sazvao sjednicu kako bi otpočeo postupak razrješenja. Sjednica je bila sazvana za 8:30 ujutro, no novinare koji su je došli popratiti samo je dočekala obavijest da je sjednica odgođena. Drugi put je sazvana za 11 sati i tada je potrajala oko dva sata. Sa sedam glasova za i troje suzdržanih Odbor za medije predložio je Saboru da razriješi Radmana s mjesta glavnog ravnatelja te da se na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja imenuje Siniša Kovačić.