KEMIJSKA OPASNOST

Plastika za hranu uzrokuje sterilnost!?

06.06.2014 u 16:41

Bionic
Reading

Godine 2010., španjolske je stočare zadesila misteriozna katastrofa - na 40-ak farmi u zemlji na tisuće krmača prestalo se prasiti, a i oni malobrojni praščići koji su došli na svijet bili su kržljaviji nego što je uobičajeno

Analize krmača te sjemena koje je prikupljeno iz nerasta i korišteno za umjetnu oplodnju nisu otkrile ništa neuobičajeno. Životinje nisu bile bolesne, a u vodi i hrani nisu otkriveni nikakvi mikrobi ni otrovi gljivica.

Jedina stvar zajednička svim farmama bilo je to što su plastične vreće u koje je bilo pohranjeno sjeme sve došle iz istog izvora.

Analitička kemičarka Cristina Nerín i njezini suradnici sa Sveučilišta u Zaragozi odlučili su istražiti je li plastika uzrokovala neplodnost svinja, a njihovi rezultati objavljeni su nedavno u časopisu Scientific Reports.

Stručnjaci upozoravaju da bi se njihovi zaključci mogli odnositi i na ljude. Naime, neke kemikalije pronađene u vrećicama za skladištenje sjemena koriste se i za pakiranje hrane za ljude, a poznato je da se znaju prenijeti u namirnice.

'Neobičan slučaj španjolskih svinja pokazuje nam kakvom smo riziku izloženi', istaknula je Nerin.

Jedan od primjera je ciklički lakton koji je česti sastojak adhezivnih materijala u vrećicama čipsa ili pakovanjima za meso. On je pronađen u velikim količinama u spornim vrećicama za sjeme svinja.

Druga kemikalija pronađena u visokim razinama bio je BADGE, derivat zloglasnog bisfenola A (BPA). On je sastavni dio epoksi smola koje su temelj sloja kojim su obložene gotovo sve limenke u SAD-u. U jednoj novoj studiji (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23145811) BADGE, koji se također nalazi u prašini u kućama, otkriven je u svim uzorcima urina 127 testiranih osoba u SAD-u i u Kini.

Već od ranije poznato je da BADGE remeti rad endokrinih žlijezda jer oponaša funkcije ljudskih hormona, osobito estrogena. Broja istraživanja utvrdila su da razni endokrini disruptori loše djeluju na zdravlje – uzrokuju nenormalan razvoj testisa, preuranjeni pubertet, rak prostate, rak dojke te čak pretilost.

Nerin smatra da su sporne kemikalije u vrećicama za sjeme svinja završile slučajno, kao kontaminacija u ljepilu pakovanja. Kako bi istražila njihov učinak, testirala ih je na dvjema skupinama od po 50 krmača. U skupini koja je oplođena sjemenom kontaminiranim spornim kemikalijama samo je 58 posto krmača uspješno razvilo zametak, a u kontrolnoj skupini čak 84 posto. Kompanija Magapor koja je proizvodila sjeme za oplodnju vrećice je nabavljala iz Kine. Kada ih je zamijenila, plodnost svinja se vratila na normalu.

Jedna nova studija provedena nedavno u Njemačkoj pokazala je da jedna trećina od 96 poznatih endokrinih disruptora djeluje na kalcijeve kanale u spermi koje inače aktiviraju ženski hormoni kako bi se počeli pokretati. Neke od kemikalija primjerice uzrokovale su da su se spermiji sklupčali na jednu stranu umjesto da su pokretali repove lijevo-desno.

No neki stručnjaci ističu da se sporne kemikalije mogu naći o organizmima svih ljudi te da su u cijeloj priči o neplodnosti ključne njihove koncentracije.