DVOJE POTPREDSJEDNIKA PROTIV

Plan šefa HDZ-a o prodaji HEP-a podijelio stranku

10.01.2017 u 17:24

Bionic
Reading

Plan predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da se novac za otkup Ininih dionica od MOL-a namakne prodajom 25 posto dionica HEP-a nailazi na otpor i unutar samog HDZ-a. Prije jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a rezervu prema takvom planu otkupa Ininih dionica iznijela je nesuđena ministrica gospodarstva, potpredsjednica stranke Ivana Maletić, a danas se Plenkovićevoj ideji žestoko usprotivio i potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat, u prošloj Vladi ministar poduzetništva i obrta

'Za vraćanje upravljačkih prava nad Inom nije potrebna privatizacija HEP-a', tvrdi Horvat. 'Koliko god mediji potencirali konsenzus politike oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad Ininim otkupom cjelokupnog paketa dionica MOL-a, toliko u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup istih ne smijemo prodavati dio HEP-a i ponoviti pogrešku iz 2003.', poručio je putem Facebooka Darko Horvat

Bivši ministar, koji je bio blizak tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, pojasnio je svoj stav. 'S obzirom na HEP-ovo poslovanje u zadnjih sedam godina, enormne dobiti za takvo trgovačko društvo, emisiju obveznica u vrijednosti od 500 milijuna dolara, a nepostojanja bilo kakve kapitalne strateške investicije, iznos zadržane dobiti u nekim bi pretpostavkama mogao biti veći dio potrebnog novca.

Ostatak je moguće namaknuti prodajom državne imovine i malih udjela u trgovačkim društvima u ili nad kojima Hrvatska više nema nikakav utjecaj, a ona se ne bave nikakvom djelatnošću u strateškom interesu za RH. Dakle, uz jasan stav da u Ini trebamo vratiti upravljačka prava, isto tako jasan stav da za tu namjeru ne smijemo na ovakav način otvarati proces privatizacije HEP-a!', poručio je Horvat.

Ivana Maletić, koja je sukreirala predizborni HDZ-ov gospodarski program, jučer je, prema pisanju Večernjeg lista, na sjednici Predsjedništva HDZ-a jedina zauzela stav da nije dobro prodavati HEP kako bi se otkupila Ina i predložila da se novac, ako se već treba ići u otkup Ininih dionica, namakne prodajom državne imovine poput nekretnina i vojnih objekata.

Time je ušla u direktni sukob s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić koja je osmislila plan o kupnji Ininih dionica od MOL-a novcem koji bi se prikupio prodajom četvrtine HEP-a.

Danas nam se Ivana Maletić nije javljala na pozive i poruke u kojima smo tražili da nam pojasni svoje stavove vezane uz Inu i HEP. Za komentar nije bila raspoložena ni ministrica gospodarstva Martina Dalić

Izvor blizak ministrici gospodarstva poručio je kritičarima predloženog plana otkupa Ine da ako imaju 'bolju ideju, koja neće rezultirati povećanjem javnog duga i koja će imati povoljne efekte i za građane i za HEP' - neka takvu ideju i predlože. Dakle, potpredsjednica Vlade Martina Dalić protivi se idejama potpredsjednice HDZ-a Ivane Maletić.

Maletić smatra, kako donosi Večernji list, da se novac od prodaje četvrtine HEP-a treba uložiti u razvoj HEP-a i njegovo jačanje i širenje u regiji, ali i da nema smisla sredstva od IPO-a HEP-a investirati u HEP dok se to poduzeće ne stavi na zdrave noge.

Bivši ministar Darko Horvat tvrdi kako je 'IPO HEP-a dobrodošao za svaku novu investiciju i odabir strateškog partnerstva koje bi omogućilo izgradnju konkurentnih, prvenstveno proizvodnih kapaciteta temeljne energetske proizvodnje, a potom i objekata kojima bi HEP poboljšao svoje regulacijske mogućnosti u uravnoteženju elektroenergetskog sustava'.