POSTAVLJEN PA UKLONJEN

Plakat katoličkih aktivista u čekaonici ginekologije

12.04.2016 u 16:10

Bionic
Reading

Na ginekologiji Vinogradske bolnice katolički aktivisti, koji ondje pred glavnim ulazom uobičajeno par puta godišnje mole i prosvjeduju, postavili su jučer svoj plakat protiv pobačaja.

U redakciju tportala danas je stigla fotografija plakata koji je snimila jedna pacijentica, a koji je u međuvremenu uklonjen.

Rada Borić, direktorica Centra za ženske studije, kaže da je dobila informaciju da je postavljanje plakata, 'u ime demokracije', dozvolio šef ginekologije. No ističe da je to nametanje jednog privatnog svjetonazora u javnoj instituciji koja služi svima, bez obzira na svjetonazor ili vjerska uvjerenja.

'U Hrvatskoj kao demokratskoj zemlji ljudi imaju pravo stajati pred institucijama i slati svoje poruke. Međutim, apsolutno je nedopustivo da u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi netko može odobriti da se postavlja plakat koji promiče jednu vrstu svjetonazora. To je zloupotreba privatnog svjetonazora', rekla je za tportal Borić.

'Trebalo bi točno utvrditi tko je donio odluku o postavljanju plakata u bolnici, no čula sam da je to bio šef ginekologije. Ne znam što je o tome znala uprava bolnice. Znam da se uprava Vinogradske do sada dobro postavljala prema pravima tzv. prigovarača savjesti kao i prema pravima žena da u javnoj bolnici koju svi financiramo legalno dobiju sve usluge što podrazumijeva i pravo na odluku o rađanju ili nerađanju. Ovo je nedopustivo! To je najblaže rečeno uznemirivanje, a zapravo nasilje nad ženama! Nismo svi nužno katolici, a osim toga ni svi katolici nemaju iste stavove prema ovom pitanju. U uređenim zemljama ljudska prava su obično iznad vjerskih sloboda', poručila je Borić koja kaže da se nada da će naše žene, ako zatreba, imati hrabrosti učiniti isto što su učinile Poljakinje - izaći na ulice kako bi obranile svoja prava.

Čelnica Centra proslijedila nam je i reakciju Ženske mreže na postavljanje plakata.

'Prije nekih sat vremena obaviještene smo o postavljanju samostojećeg plakata, tzv. roll up banner, kojim se promovira akcija 40 dana molitve za život. Plakat je postavljen na ginekološkom odjelu u bolnici, u Vinogradskoj, navodno, uz odobrenje šefa ginekologije, Krunoslava Kune. Podsjećamo da se radi o jednoj u nizu zdravstvenih ustanova ispred koje katolički fundamentalisti u borbi za oduzimanje prava ženama na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu i životu dva puta godišnje provode ovu akciju.

Ne treba posebno naglašavati da je molitva ispred bolnica kao sredstvo psihološkog rata protiv žena nedopustiva, no sada se otišlo korak dalje. Javni zdravstveni djelatnik jedne javnozdravstvene ustanove na zapanjujući i nedopustiv način stvorio je uvjete za dodatno psihičko nasilje i zlostavljanje žena. Učinjeno je to unutar samog odjela ginekologije.

Radi se o još jednoj zloupotrebi privatnog svjetonazora u javnoj bolnici, u obavljanju državne, a ne crkvene službe. Bolnice pripadaju svim građankama i građanima. Ginekologija je odjel čija je primarna funkcija zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Pristup zaštiti zdravlja žena ne smije biti ograničen religijskim niti bilo kojim drugim ekonomsko-socijalnim uvjetima.

U javnoj ustanovi koja je u svojoj osnovi humanitarna ne smiju biti stvoreni uvjeti koji predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje žena. Postavljanjem propagandnih materijala ovakvog sadržaja vrši se otvoreno nasilje nad ženama. Zahtijevamo zato hitno i trajno uklanjanje ovog i svih sličnih sadržaja iz javnozdravstvenih ustanova, kao i iz svih drugih javnih tijela i institucija!

Svjesne smo da kampanja za donošenje novog zakona kojim bi se zabranilo pravo na siguran i dostupan pobačaj prelazi na novu, agresivniju razinu. U trenutku kad biskupi u Poljskoj traže da se apsolutno zabrani pravo na abortus, a žene koje budu uhvaćene da isti čine, pošalju u zatvor radi ubojstva ploda, poručujemo još jednom: NEĆE PROĆI! NAŠOM MATERNICOM I JAJNICIMA NEĆE GOSPODARITI NI, CRKVA NI DRŽAVA. Svoja prava nikome ne damo!', poručile su članice Ženske mreže Hrvatske.