RETRO ĐIR

Plaćate studentski dom u Zagrebu? Keš na sunce!

11.10.2016 u 12:00

Bionic
Reading

U doba internetskog bankarstva, kada rijetko tko više pohodi poštu da bi platio režije, studenti smješteni u objektima zagrebačkog Studentskog centra mjesečnu stanarinu mogu platiti isključivo gotovinom, na blagajnama studentskih domova. Studenti u ostalim krajevima Hrvatske smještaj mogu plaćati karticom, a u metropoli priznaju samo keš - nikakve uplatnice, kartice, virmane, tokene i slična čuda ne mogu osigurati krov nad studentskom glavom

Takvu praksu Sveučilišta u Zagrebu, u čijem je sastavu i Studentski centar, problematizirao je preko vikenda portal Srednja.hr. Potaknuti nevoljom jednog roditelja, uznemirenog zbog nemogućnosti plaćanja domske stanarine putem uplatnice, otkrili su da je zagrebački Studentski centar jedini u državi koji nije uveo praksu zaprimanja uplate domske stanarine putem internetskog bankarstva.

Ružica Rajšić iz Ureda sanacijskog ravnatelja SC-a objasnila je da traje 'unapređenje aplikativnog sustava Smještaj i povezivanja sa službom financija'. U nastojanju da dobije informaciju više, možda i najavu kad bi moglo zaživjeti rečeno unapređenje i povezivanje jednog sustava s jednom službom, tportal je zatražio dodatno očitovanje Mirka Bošnjaka, sanacijskog upravitelja SC-a.

Odgovor bez odgovora

Kada je taj postupak započeo, tko ga izvodi, kada će novi sustav proraditi i što će uključivati? Uopće, zašto SC još nije omogućio plaćanje smještaja u domovima putem uplatnica i internetskog bankarstva? Hoće li sustav plaćanja ubuduće biti i transparentniji, tako što će na na web-stranici SC-a biti i upute za plaćanje? Službeni odgovor je stigao, ali odgovora i dalje nema.

'Postupkom unapređenja aplikativnog sustava Studentskog centra u Zagrebu, u cilju povezivanja Smještaja sa službom financija, mogle bi se kontrolirati pojedinačne uplate studenata. Transparentno se na web-stranici SC Zagreb objavljuju svi podaci. Svaki student na svom profilu moći će kontrolirati stanje i eventualna dugovanja', stoji u odgovoru koji, umjesto sanacijskog upravitelja Bošnjaka, potpisuje gospođa Rajšić.

Inače, na web-stranici SC-a objavljen je cjenik stanovanja u pojedinim studentskim domovima, bez uputa za plaćanje, ali uz napomenu da 'studenti legalni ilegalci plaćaju 50 posto cijene smještaja'. Legalni ilegalci, podsjetimo, redovni su studenti koji nisu ostvarili pravo na dom i žive u studentskim sobama s kolegama koji su ih primili kao sustanare.