anketa tportala

Pitali smo vas strahujete li od epidemije ospica, evo što ste odgovorili

01.06.2018 u 18:24

Bionic
Reading

Nakon pojave slučaja ospica u Dubrovniku, koji je posebno ugrožen zbog izuzetno slabe procijepljenosti stanovništva, u javnosti se počelo pričati o tome može li u Hrvatskoj, ili bar na njenom jugu, zavladati epidemija te zarazne bolesti

Ospice su lako prenosiva zarazna bolest, na svakih tisuću oboljelih jedan umre, a nekoliko ih ostane s trajnim posljedicama. Širenje te bolesti učinkovito se sprječava ako je procijepljenost stanovništva viša od 95 posto. U Hrvatskoj su dosad ove godine potvrđena tri slučaja zaraze ospicama.

U epidemiji koja je pogodila Srbiju krajem prošle i početkom ove godine, oboljelo je oko pet tisuća osoba, a čak 15 ih je preminulo. Epidemija ospica ovaj tjedan je službeno proglašena u Banjoj luci u BiH, a pojedinih slučajeva ima u različitim dijelovima BiH te u slovenskom Mariboru.

Zato smo čitatelje tportala pitali strahuju li od epidemije ospica u Hrvatskoj. Ogromna većina čitatelja, njih čak 74,5 posto od 827 koji su sudjelovali u anketi, odgovorila je kako ne strahuje od epidemije, što znači da panika nije uzela maha. Pojedinačni slučajevi pojave bolesti poput toga u Dubrovniku, kao i najnovijeg slučaja zaraze stjuardese Croatia Airlinesa, iako pozivaju na oprez i cijepljenje onih koji nisu cijepljeni, još uvijek ne predstavljaju epidemiju.