KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Iz Zagreba stiže još cjepiva protiv ospica u Dubrovnik: Ne možemo garantirati da se još netko nije zarazio

29.05.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Serološki nalaz 31-godišnjaka koji je u petak poslijepodne hospitaliziran u Općoj bolnici Dubrovnik potvrdio je kako je muškarac zaražen ospicama, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

'Poštovani, stigli su rezultati analize za pacijenta sumnjivog na ospice koji potvrđuju da je obolio od ospica', stoji u priopćenju županijskog Zavoda za javno zdravstvo koje potpisuje ravnatelj Zavoda Mato Lakić, a u kojem se najavljuje izvanredna konferencija za medije u 14.30.

Muškarac koji živi na području Stona prije dva tjedna boravio je na Kosovu i pretpostavlja se da se ondje zarazio, pa su u ovoj bolnici provedene epidemiološke mjere i prema njemu i okolini. On ima kliničku sliku ospica, no službena potvrda može se dati tek nakon laboratorijskih nalaza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Pacijent je dobrog općeg stanja i koncem tjedna može se očekivati njegov odlazak kući', kazao je za tportal ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Mario Bekić.

Zaraženi muškarac nije bio cijepljen protiv ospica, a nakon otkrića bolesti provjeren je status svih njegovih kontakata i cijepljeni su oni koji dotad to nisu učinili.

Na konferenciji za medije u utorak Lakić je kazao kako je iz Zagreba naručeno još cjepiva te kako ne mogu biti sigurni da muškarac prije nego je otkriveno od čega boluje nije zarazio nekoga.

Mato Lakić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kazao je kako su obradili sve osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim, uključujući zdravstvene djelatnike te pacijente koji su bili na hitnom prijemu. 'Ne možemo garantirati da se netko nije zarazio. Upozoravamo sve liječnike da se, ukoliko se pojavi pacijent čije stanje podsjeća na ospice, to tako i tretira. Pozivamo pedijatre i školske liječnike da proaktivno djeluju i roditelje pozivaju na cijepljenje. Mi smo naručili dodatne doze iz Zagreba. Pozivam roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece i neka se jave pedijatru i dogovore cijepljenje', kazao je Lakić.

'Osim posljednjih šest, sedam generacija, dovoljno samo procijepljeni, a rođeni prije 1960. zaštićeni su prebolijevanjem ospica', dodao je.

Na konferenciji za medije rečeno je i kako je nakon što se pojavila sumnja u pojavu ospica zabilježen velik interes za cijepljenje.

Upravo dubrovačko područje bilježi najnižu stopu procijepljenosti u Hrvatskoj i za cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ona iznosi tek oko 55 posto, dok je za stjecanje kolektivnog imuniteta potreban obuhvat 95 posto djece, inače najugroženije skupine. Situacija se ponešto poboljšala u prva četiri mjeseca ove godine, kada je nakon niza održanih tribina cijepljeno dvostruko više građana u odnosu na isto razdoblje lani.

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia