DRUGI SLUČAJ U HRVATSKOJ

Ospice dobila stjuardesa Croatia Airlinesa

01.06.2018 u 08:13

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak službeno potvrđeno da je u Dubrovniku hospitalizirani muškarac obolio od ospica, u srijedu je zabilježen novi slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj. Riječ je o stjuardesi Croatia Airlinesa koja je primljena na liječničku obradu sa simptomima ospica, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, riječ je o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete.

Moguće je da se stjuardesa zarazila ospicama na radnom mjestu, u zrakoplovu od nekog od putnika ili pak u inozemstvu. Prema našim informacijama, stjuardesa je nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu. Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan kaže za Večernji da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi u njemu.

'Izloženi smo i prehladama, gripama... Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom', objašnjava Artuković.

U CA su odmah nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama poslali svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze. Tako se kabinsko osoblje podsjeća na pridržavanje uobičajenih mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti – pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na pojavu simptoma takvih bolesti.

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia