ANKETA TPORTALA

Pitamo vas: Strahujete li od epidemije ospica u Hrvatskoj?

30.05.2018 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon što su ospice stigle u Srbiju, BiH i Sloveniju bilo je samo pitanje kada će doći u Hrvatsku. Od njih je obolio 31-godišnjak te je hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici. A od cijele Hrvatske upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji procijepljenost je najmanja. Stoga je Europski parlament pozvao države članice da ojačaju pravnu osnovu za procijepljenost, a Europsku komisiju da omogući usklađeniji i ujednačeniji raspored cijepljenja širom EU-a

Što se događa zbog slabe procijepljenosti, najbolje je vidljivo u Srbiji, u kojoj je od listopada 2017. godine zabilježeno petnaest smrtnih slučajeva, od kojih je jedanaestomjesečna beba bila najmlađa žrtva.

Trend pada broja cijepljene djece u Hrvatskoj je kontinuirano u padu unazad pet-šest godina, a zbog toga epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) smatraju da je ozbiljno ugrožena razina kolektivnog imuniteta, prvenstveno djece predškolske dobi.

Stoga su izdali upozorenje da, ukoliko se hitno ne zaustavi trend pada broja cijepljenih osoba, u skoroj budućnosti možemo očekivati epidemije ospica, rubeole, hripavca i mumpsa.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL