SLIKA HRVATSKOG DRUŠTVA

Pitali smo matematičara, svećenika i redateljicu što krađa dnevnica govori o svima nama

10.03.2017 u 19:23

Bionic
Reading

Što nam nezakonito isplaćivanje dnevnica u aferi koja je buknula u Vladi govori o društvu u kojem živimo? Utječe li to i kako na stanje nacije? Za tportal o tome govore redateljica, scenaristica i glumica Snježana Tribuson, župnik iz srijemskog mjesta Lovas vlč. Željko Grigić te poznati matematičar Toni Milun

'Kod nas u politici je kao kada žito stavimo u čašu vode pa onda na vrh ispliva ono loše zrno, a dobro potone. Nema se tu što pametno reći. Uvijek su bili oni koji su krali jer živimo u lopovskom društvu u kojem se ne želi raditi. Ima i onih koji hoće, poput ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića', kaže za tportal vlč. Željko Grigić, župnik župe svetog Mihaela Arkanđela u srijemskom mjestu Lovasu na krajnjem istoku Hrvatske, koji se uz redovite svećeničke obaveze bavi i stočarstvom.

Svojim primjerom, uzgajajući ovce i svinje, kako kaže, želio je potaknuti i druge mještane, prije svega mlade i branitelje, da započnu samostalan posao, a istodobno se osjećaju korisnije te ostanu kod kuće.

'Sve se uklapa u sliku kao dio puzzli'

Za redateljicu, scenaristicu i glumicu Snježanu Tribuson afera dnevnice samo je jedan segment svega što govori o trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj.

'To se sve uklapa u sliku Hrvatske kao dio puzzli', ističe za tportal Tribuson.

Gledajući iz perspektive filmskog djelatnika, najnoviji slučaj uspoređuje s onim nedavnim u HAVC-u, gdje se 'otkrila velika kriminalna stvar, za koju se kasnije ispostavilo da baš i nije toliko pretjerana'.

'Tako se dogodilo i sa Sauchom, koji je završio u zatvoru, a poslije se ispostavilo da baš nije toliko kriv. Jako smo senzibilizirani na probleme korupcije, nepotizma i čega sve ne, a s druge strane svima je normalno da Milan Bandić zaposli brata ministra i to javno kaže. Čini mi se da postoji dvostruki moral, ako je potreban u političke svrhe, onda će biti iskorišten', smatra Snježana Tribuson. 

'Političare ipak poštovati'

Iako ne vjeruje u savršenu ispravnost institucija, poznati hrvatski matematičar Toni Milun, smatra kako se one moraju cijeniti i poštovati kako bi savjesno obavljale svoj posao.

'Isto pravilo vrijedi i za političare, koji bi trebali biti uzor naciji i ne iskorištavati zakone i činiti propuste nego savjesno obnašati svoje dužnosti kako bismo iskoračili u bolje sutra', kaže Milun.