'instrukcije' u umagu

Pitali smo Bernardića koje će ekonomske teme brusiti s Obaminim savjetnikom

25.08.2017 u 15:08

Bionic
Reading

Poznati svjetski ekonomisti i profesori na prestižnim svjetskim sveučilištima okupit će se ovaj vikend u Umagu na internacionalnoj konferenciji o ekonomiji. Među njima će biti i Alan B. Krueger, ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, a na otvaranju kao poseban gost bit će i šef SDP-a Davor Bernardić

Konferenciju s uglednim svjetskim gostima organiziraju Znanstveni eksperimentalni laboratorij (EXEL) i Svjetska akademija znanosti i umjetnosti, koje povezuje naš ugledni fizičar i akademik Ivo Šlaus.

Na otvaranju se očekuje ministar rada Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić, ali i šef SDP-a Davor Bernardić, počasni član udruge EXEL.

No u javnosti su ipak više odjeknula imena glavnih predavača na konferenciji, među kojima su Alan B. Krueger, glavni ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, Joushua Angrist, profesor ekonomije na MIT-u, te Henry Farber, profesor ekonomije Sveučilišta Princeton i predsjednik Svjetske organizacije rada.

Radi se o konferenciji koju je potaknula mreža mladih znanstvenika, a glavnu riječ vode Šlaus, koji je predsjednik EXEL-a i počasni predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, te Dejan Kovač, prvi Hrvat koji radi na prestižnom američkom Sveučilištu Princeton.

'Inovacijska sposobnost svake industrije bitno je vezana za stupanj komunikacije između znanstvenih institucija i gospodarstva, a složena povezanost ekonomskih i političkih čimbenika uvjetuje mnogo elemenata koji trebaju biti uključeni u formiranje uspješne i održive politike razvoja. Na konferenciji smo okupili ljude impresivnih životopisa i ideja, o kojima može ovisiti ne samo budućnost Hrvatske, već čitavog svijeta. Ponosni smo što su se odazvali našem pozivu i što Umag ima priliku postati centar zaokreta u razmišljanju i izvor energije potrebne za pokretanje čitavog društva', poručio je uoči konferencije Šlaus.

Kako za tportal pojašnjava Davor Bernardić, koji je i sam na doktoratu iz ekonomije, cilj je cijele konferencije podići razinu znanstvene rasprave u Hrvatskoj, potaknuti mlade znanstvenike da se povežu na razini svijeta, a njemu osobno cilj je povezivanje dijaspore i Hrvatske na razini znanosti i biznisa.

Na samoj konferenciji razgovarat će se i o temi migranata, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, obrazovanju, ekonomskom rastu, zdravstvu i održivom razvoju, a među panelistima očekuju se i predstavnici sveučilišta u Oxfordu, Manchesteru, Kielu, Kentu i Tirani, sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), sa sveučilišta u Exeteru, Hokkaidu te iz hongkonškog Lingnana, Londonske, kao i Luksemburške škole ekonomije. Također, na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske institucije CERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, Sveučilišta u Vilniusu i drugi eminentni predavači.

Iako su teme globalne, temu Hrvatske neće biti moguće zaobići.

'Dolaze vodeći svjetski ekonomisti koji su informirani o glavnim ekonomskim pokazateljima i izazovima te sam uvjeren da će se rasprave u svjetlu u kojem se odvijaju, primjerice ako se raspravlja o radu, reflektirati i na hrvatske probleme', kaže nam Bernardić, koji će također ići na panele, ali i biti na sastanku s bivšim Obaminim savjetnikom Kruegerom.

Kako je i sam SDP u procesu izrade novog programa, upitali smo ga hoće li neke ideje koje budu iznesene na konferenciji unijeti u novi program.

'Ovo je nadpolitička platforma, stručna platforma namijenjena za mlade, pogotovo za mlade znanstvenike, koja misli omogućiti bolji networking, kvalitetniju znanost i veće mogućnosti. I iz samih ideja mladih ljudi mi crpimo mnoge korisne ideje za zemlju. Mlade treba poslušati jer su out of the box, nisu ograničeni, slobodni su i kreativni', poručuje Bernardić za tportal.