N/A

Pita od limuna i meringe

21.12.2009 u 11:48

Bionic
Reading

Ovo je jedan od mojih omiljenih kolača. Obožavam kombinaciju kiselkasto-osvježavajuće kreme i slatke pjenaste meringe. Ako uspijete nabaviti prve domaće limune, glatke kore i tamnožute boje, obavezno ih upotrijebite jer su vrlo aromatični i slađi su od drugih limuna

SASTOJCI:

Tijesto:
110 g maslaca, hladnog narezanog na kocke od oko 1 cm
50 g šećera
1 žumanjak
220 g brašna
1 žlica vrhnja

Krema:
sok i naribana korica od 2 limuna
3 žlice vode
120–150 g šećera (ovisno o ukusu)
100 g maslaca
¼ žličice soli
3 jaja
3 žumanjka

Za meringu:
2 ½ žličice želatine
180 g šećera
120 ml vode
3 bjelanjka
na vrh noža soli
ekstrakt od vanilije

PRIPREMA:

Pomiješajte brašno sa šećerom i brzo utrljajte maslac dok ne dobijete grube mrvice i dok maslac više nije vidljiv. Razmutite žumanjke s vrhnjem i dodajte mrvicama. Miješajte dok se smjesa ne skupi u tijesto.
Napravite disk od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Lagano pospite radnu plohu s brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine. Tijesto mora biti što tanje. Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 min (to će spriječiti da se tijesto skupi tokom pečenja).
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Izvadite priređeni kalup iz frizera stavite na lim obložen masnim papirom i pecite naslijepo 15-25 min (ovisno o veličini) dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Ostavite da se ohladi na rešetki.

Krema:
Stavite lonac na vatru, ulijte vode da dođe do 1/3 visine posude i pustite da zavre.
Stavite koricu i sok od limuna, vodu, šećer, maslac i sol u drugu posudu koja ulazi u lonac s vodom, ali je ne dodiruje. Lagano zagrijavajte dok se šećer i maslac ne rastope. Razmutite malo jaja i žumanjke. Dodajte malo vruće smjese s limunom na jaja dobro miješajući i pretresite sve natrag u lonac te kuhajte na pari neprestano miješajući dok se krema ne zgusne (oko 30 min). Protisnite kroz sito i pustite da se malo ohladi prije nego napunite pečeno tijesto.

Meringa:
Zagrijte gril na pećnici na 220°C.
Namočite želatinu u 2 žlice vode i ostavite da omekša, najmanje 5 minuta.
Pomiješajte bjelanjke i sol u velikoj posudi. Promiješajte šećer i vodu u manjoj posudi i stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i kad sirup zavre (ukoliko imate termometar, stavite ga u posudu sa sirupom), počnite tući bjelanjke dok se ne zapjene i tucite samo dok se ne napravi mekani snijeg. Odložite sa strane dok sirup nije spreman. Nastavite kuhati sirup dok ne dođe do 119 Celzijevih stupnjeva ili kad se počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne kapa, nego pada sa žlice u jednoj niti.
Maknite s vatre i, s mikserom na najjačoj brzini, polako u tankom mlazu ulijevajte sirup na snijeg, još uvijek miksajući. Ubacite želatinu u vruću posudu sirupa i promiješajte da se rastopi. Ulijte na bjelanjke, dodajte vaniliju i tucite još oko 3 minute.
Razmažite meringue po kremi od limuna, ostavljajući dekorativne vrhove.
Stavite u pećnicu na gornju prečku na oko par minuta dok meringa ne dobije laganu boju.