30 milijuna birača

PiS pobjeđuje na nedjeljnim izborima u Poljskoj

09.10.2019 u 12:31

Bionic
Reading

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojit će najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedjelju, pokazuju ankete objavljene u srijedu, ali je neizvjesno hoće li ta stranka moći sama formirati vladu

Od 30 milijuna registriranih birača, između 42 i 48 posto birača, ovisno o istraživanju, glasat će za desni PiS koji je za premijera ponovno istaknuo Mateusza Morawieckog.

PiS-u treba 231 mandat kako bi imao apsolutnu većinu i mogao samostalno formirati vladu, u parlamentu s 460 zastupnika.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, PiS je značajno ispred glavnog konkurenta, Građanske koalicije (KO).

U njoj je najjača stranka liberalno konzervativna Građanska platforma (PO), čiji je prijašnji predsjednik predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

S njom su u koaliciji liberalna stranka Nowoczesna (Moderan), liberalna Poljska inicijativa i Zeleni, a zajedno, prema anketama, dobivaju između 26 i 28 posto glasova.

Prema anketama izborni prag od osam posto za koalicije prelazi Savez demokratske ljevice (12 do 14 posto), a prag od pet posto za stranke prelazi Poljska seljačka stranka (6 do 7 posto).

Nakon što je došao na vlast 2015., PiS je proveo niz pravosudnih reformi, zbog kojih je Europska komisija pokrenula postupak protiv Poljske zbog kršenja vladavine prava.