ŠVEDSKA

Piratska stranka osvojila mjesto u Europskom parlamentu

08.06.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Izbori za Europski parlament u Švedskoj donijeli su veliki uspjeh Piratskoj stranci, koja se zalaže za slobodno skidanje filmova, glazbe i ostalog sadržaja s interneta, jer je uspjela osvojiti jedno mjesto u budućem sazivu parlamenta.

Piratska stranka osvojila je čak 7,1 posto glasova na švedskim izborima, što je golem uspjeh za donedavna opskurnu skupinu aktivista koji se bore za deregulaciju sustava zaštite autorskih prava i smanjenje nadzora nad internetom.

"To je fantastično", izjavio je Reutersu kandidat Piratske stranke Christian Engstrom ocjenivši kako izborni rezultati pokazuju da je mnogim biračima važan osobni integritet i pravilan odnos prema novom informatičkom društvu.

Stranci je popularnost naglo porasla nakon što su u travnju četvorica administratora Pirate Baya na sudu proglašena krivima za sudjelovanje u povredi autorskih prava te su osuđeni na godinu dana zatvora i novčanu odštetu od 30 milijuna švedskih kruna (20 milijuna kuna).

Pirate Bay jedna je od najpoznatijih svjetskih internetskih stranica za razmjenu materijala, osnovala ju je 2003. organizacija Piratbyran koja se bori protiv zaštite autorskih prava, a četvorica osuđenih su je vodila. Preko te stranice svaki dan su razmjenjivani milijuni materijala.