IMPRESIVNE LETJELICE

Pilot Ninić dočekao Rafale, otkrio detalje o složenoj koordinaciji leta iz Francuske

25.11.2021 u 19:35

Bionic
Reading

Tijekom posjeta francuskog predsjednika Zagrebu, nad gradom su preletjeli Rafali koje će u dogledno vrijeme koristiti i hrvatski piloti. Što oni kažu na nove letjelice otkrio je RTL-ov Goran Latković, razgovarajući na Plesu s brigadirom Željkom Ninićem, načelnikom Operativnog odjela Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Ninić kaže kako su proslavili potpisivanje sporazuma jer proces je, kaže, bio dug i kompliciran. Laknulo mu je, govori jer su svi koji su sudjelovali u procesu uložili truda, rada...

Što zrakoplovi znače za oružane snage, Ninić objašnjava laički.

"To je kao da vam kažem da prelazimo s analognog mobitela 90-ih na smartphone. MIG 21 s kojim smo danas opremljeni je avion druge genaracije, nabavili smo Lovac četvrte generacije, a sposobnosti Rafala uvelike nadilaze sposobnosti MIG-a 21, jer je godinama mlađi, konstrukcijski napredniji, ima senzorske sustave koji su bili nezamislivi kada je MIG konstruiran. Samim time stavljamo se u red zemalja sličnim nama drugim karakteristikama pa i segmentu borbenog zrakoplovstva", rekao je za RTL.

  • +22
Dva aviona Rafale nadletjela centar Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Što se tiče spremnosti Hrvatske infrastrukturno, ali i po pitanju pilota, Ninić navodi kako proces još nije završio već je značajna faza završila. Dodaje i kako su spremni za izgradnju infrastrukture, obuku pilota i zaprimanje takvog složenog sustava. "Mislim da ćemo spremni dočekati 2024. i dolazak prvih Rafala s hrvatskim obilježjima", jasno će.

Upitan je li bilo emotivno vidjeti zrakoplove nad Zagrebom, odgovara da svakako jest. "Vrati vas glavom u kabinu. Bili smo dionici dolaska Rafala i aktivnosti. Prije svega sretni smo da su došli. Poslali smo jaku poruku, ali i pilotima dali priliku da se upoznaju s kolegama iz Francuske", navodi pa zaključuje kako zavidi onima koji će imati priliku letjeti Rafalima.

Što se tiče organizacije leta Rafala iz Fracuske u Hrvatsku i obrnuto, kaže da je sve to bio složen proces, a let dugotrajan.

"Francuska je od Hrvatske udaljena sat i pol vremena leta, a sam je pak trajao pet sati. Zrakoplovi su punjeni gorivom u zraku i po povratku u francuski zračni prostor. Bilo je vrlo, vrlo složeno iskoordinirati ovako naoko zanimljivu i veselu aktivnost iznad našeg Zagreba", kaže Ninić, otkrivajući da je bilo i neprilika zbog kojih je sve moglo završiti i na drugačiji način, ali sve je poduzeto da se to ne dogodi.

U konačnici, tvrdi kako je siguran da će sada biti navala na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i poziva sve mlade da se iduće godine jave na natječaj te naposljetku možda dobiju i priliku letjeti Rafalima.