MINISTAR U SABORU

Piletić: Usluga osobne asistencije postaje trajno zakonsko pravo, asistentima ugovori na neodređeno

30.03.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je u četvrtak u Saboru da će novim zakonom o osobnoj asistenciji ta usluga postati trajno zakonsko pravo, proširiti broj korisnika kao i povećati izdvajanja za nju

"Temeljem ovog zakona za koji je predviđeno da stupi na snagu od 1. srpnja želimo omogućiti da usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju postane trajno zakonsko pravo, a ne mogućnost", kazao je ministar Piletić predstavljajući zakon.

Naglasio je kako je cilj osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju omogućiti bolje uključivanje u svakodnevni život, omogućiti dostojanstven život.

Očekuje se da će se novim zakonom broj korisnika osobnih asistenata sa 4070 povećati na 14.100, dok bi se broj pružatelja usluge sa 173 povećao na 688 s tim da će uz udruge ubuduće uslugu moći pružati i ustanove socijalne skrbi i vjerske zajednice.

Povećavaju se i sredstva za financiranje te usluge, s 20 milijuna eura na 156 milijuna eura godišnje, kao i cijena usluge sata osobne asistencije sa sadašnjih 51 kune na 82,5 kuna odnosno 11 eura, kazao je Piletić.

Napomenuo je kako je tijekom savjetovanja na zakon pristiglo 1283 primjedbe od kojih je 493 uvaženo u potpunosti ili djelomično.

“Stručni tim Ministarstva rada pokucao je na vrata onih udruga koje omogućavaju uslugu osobne asistencije, brinu o osobama s invaliditetom diljem Hrvatske. Od juga do istoka nema sredine u kojoj nismo predstavili što smo to izmijenili od procesa e-savjetovanja i zatražili njihov komentar”, rekao je ministar i najavio još jedan krug konzultacija prije drugog čitanja zakona.

Dobar temelj

„Smatram da smo zaista ponudili napokon dobar temelj za definitivno poboljšanje usluge osobne asistencije, povećanje obuhvata, unapređenje položaja samih osobnih asistenata”, rekao je Piletić.

Na kritike iz oporbe kako po zakonu roditelji njegovatelji neće moći računati na osobnog asistenta Piletić odgovara da u Hrvatskoj ima oko 6 tisuća roditelja njegovatelja od kojih uslugu osobne asistencije, kroz projektno financiranje, koristi samo njih 570, a da će se do drugog čitanja, regulirati da taj obuhvat bude najmanje dvije tisuće.

Pravo na asistenta imat će i oni korisnici čiji roditelji imaju status njegovatelja ako žive u dvočlanom kućanstvu, jednoroditeljskoj obitelji ili je roditelj samohran, te u kućanstva s dvije ili više osoba s invaliditetom.

Obuhvatit ćemo i one korisnike koji u potpunosti ovise o pomoći i njezi druge osobe, te obitelj gdje je bračni/izvanbračni partner roditelja njegovatelja učestalo odsutan zbog obveze - pomorci, vojne osobe, radnici u inozemstvu, najavio je.

Za roditelje njegovatelje koji neće imati pravo na osobne asistente, njih oko 4000, podrška će se pružiti kroz novu uslugu “Odmor od skrbi”, poručio je.

U replikama oporbeni zastupnici upozorili su i na nedostatak osobnih asistenata u Hrvatskoj pitajući kako se planira riješiti taj problem. Očekujemo da se broj asistenata poveća sa sadašnjih oko 2200 na 7000 tisuća, potencijal vidimo u uključivanju osoba koje su sudjelovale u programu "Zaželi" a koje su se dodatno educirale i prošle tečajeve za njegovatelje, odgovorio je Piletić.

Osim toga, osobni asistenti koji su dosad radili na određeno dobivat će ugovore na neodređeno, prelazi se na institucionalno financiranje, povećava satnica i time se jača njihov status te taj posao čini atraktivnijim, dodao je ministar rada.