potpisan sporazum

Hrvatska uvodi EU iskaznicu za osobe s invaliditetom

16.03.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) potpisali su u četvrtak sporazum o projektu izrade iskaznica za osobe s invaliditetom i zaštićene parkirališne karte

Putem iskaznica osobe s invaliditetom moći će lakše ostvarivati svoja prava na području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i olakšice kod registracije automobila, te prava na povlašteni prijevoz u pomorskom prometu.

„Potpisivanje sporazuma preduvjet je za provedbu projekta u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za koji je predviđeno oko dva milijuna eura. Time će se uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte“, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Hrvatska će ovim projektom biti prva zemlja koja će uvesti EU iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekata, paralelno s donošenjem regulative na razini EU-a.

„Ovim su projektom MMPI i AKD otišli i korak dalje te će transformirati proces dodjele prava jedinstvenim IT sustavom koji će se povezati sa svim potrebnim registrima u državnoj infrastrukturi“, izjavio je glavni direktor AKD-a Jure Sertić. 

Cilj projekta je olakšati ostvarivanje prava osoba s invaliditetom na području mobilnosti, a istovremeno povećati dostupnost interoperabilnih digitalnih javnih usluga najosjetljivijim skupinama.

Nakon uspješne kampanje Split parkinga “Želiš li se mijenjati za mjesto?”, kojom smo željeli senzibilizirati javnost u vezi zloporabe parkirališne karte za osobe s invaliditetom, došli smo do ključne točke u izradi nove parkirališne karte, rekla je predstavnica inicijative udruga osoba s invaliditetom Jugana Sinovčić.