američki izbori

Ovih šest datuma je ključno: Donosimo pregled rokova i protokola prije nego što Joe Biden i službeno preuzme predsjedničku dužnost

09.11.2020 u 12:27

Bionic
Reading

Iako je gotovo cijeli svijet čestitao Joe Bidenu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, preostalo je još nekoliko koraka prije nego se dovrši taj proces. Evo što još slijedi prije nego Biden i službeno preuzme predsjedničku dužnost

Amerikanci ne biraju predsjednika izravno glasajući na izborima. Oni su tehnički glasali za 538 elektora koji će se, prema sustavu utvrđenom njihovim ustavom, sastati u svojim državama te glasati za predsjednika i potpredsjednika nakon što se ukupni glasovi u potpunosti prebroje i potvrde. Svaka savezna država ima određeni broj elektorskih glasova, a za pobjedu na izborima potrebno je sakupiti njih najmanje 270. Biden ih trenutno ima 279, ali taj se broj može još povećati jer nije dovršeno prebrojavanje glasova.

8. prosinca

Prema Zakonu o prebrojavanju glasova na izborima, ovo je datum do kojeg savezne države moraju prebrojati glasove i riješiti sve sporove, poput tužbi kojima aktualni američki predsjednik Donald Trump osporava rezultate u nekim državama. Tada guverneri izdaju potvrde o pobjedniku na području svoje savezne države i sastavljaju popis elektora koji će na osnovi rezultata izabrati novog američkog predsjednika. Države imaju različit broj elektora, a pobjedniku pripada pravo izbora svih elektora u saveznoj državi u kojoj je odnio pobjedu, osim u Nebraski i Mainu. Dakle republikanci ih biraju u državama u kojima je Trump odnio pobjedu, a demokrati u državama u kojima je Biden odnio pobjedu. Vrhovni je sud 2000. godine okončao ponovno brojanje glasova na Floridi jer se nije moglo izvršiti do spomenutog datuma, podsjeća CNN. To ponovno brojanje ne bi promijenilo ishod izbora, ali potpuno prebrojavanje u cijeloj državi moglo je Ala Gorea učiniti predsjednikom.

  • +25
Pobjednički govor Joea Bidena i Kamale Harris Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Harnik / AFP / Profimedia

14. prosinca

Po zakonu je ovaj datum određen kao prvi ponedjeljak nakon druge srijede u prosincu. Šest dana nakon što bi se sporovi trebali riješiti elektori se sastaju u svojim državama i daju glas za američkog predsjednika i potpredsjednika. Ovjerene glasove šalju u Washington. Mnoge države imaju zakone koji traže od njihovih elektora da podrže pobjednika na izborima njihove države i mogu im naplatiti novčane kazne ako odluče ići svojim putem.

23. prosinca

Do ovoga datuma, ovjereni glasovi elektora moraju stići na Capitol Hill u Washingtonu, gdje je sjedište američkog Kongresa.

3. siječnja

Priseže novi Kongres. Novi članovi Zastupničkog doma i Senata polažu prisegu u podne. Ovo je službeni početak rada 117. Kongresa.

6. siječnja

Okupljaju se članovi Zastupničkog doma i Senata. Predsjednik Senata (formalno je to potpredsjednik SAD-a, a tu dužnost trenutno obnaša Mike Pence) predsjeda sjednicom. Javno se čitaju i broje glasovi elektora. Ako jedan kandidat dobije više od 270 glasova, Pence objavljuje rezultate. Predsjednik se mora izabrati do podneva 20. siječnja.

20. siječnja

Novi predsjednik polaže prisegu u podne. Predsjednik na odlasku, iako je to uvriježena tradicija, ne mora prisustvovati inauguraciji novoga. Ceremoniju vodi glavni sudac Vrhovnog suda, a trenutno je to John Roberts.