objava kremlja

Rusija neće priznati Bidena kao novog predsjednika SAD-a prije službenih rezultata

09.11.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Rusija još neće priznati Joea Bidena kao izabranog predsjednika Sjedinjenih Država, objavio je Kremlj u ponedjeljak. Brojni svjetski čelnici požurili su čestitati Bidenu pobjedu nad aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom nakon što su ga američki mediji proglasili pobjednikom

'Smatramo da je ispravno pričekati objavu službenih rezultata izbora', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tijekom telefonskog brifinga, javlja Moscow Times.

Trump još nije priznao poraz, a nekoliko država još uvijek broji glasove.

Upitan zašto je Putin čestitao Trumpu manje od 12 sati nakon što je 2016. proglašen pobjednikom, Peskov je kazao da je 'razlika apsolutno jasna jer trenutno postoji pravni spor oko rezultata'.

'U svakom slučaju, nadamo se da ćemo uspjeti uspostaviti dijalog i dogovoriti se o načinima normalizacije naših bilateralnih odnosa sa sljedećim američkim predsjednikom', rekao je Peskov.

Svjetski čelnici, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i britanskog premijera Borisa Johnsona čestitali su Bidenu nakon što su mediji u subotu objavili da je preuzeo nedostižno vodstvo nad Donaldom Trumpom.

Rusija je optužena za miješanje u američke izbore 2016. godine kako bi pomogla izboru Trumpa, u nadi da će zauzeti mekši stav o Moskvi. Očekuje se da će Biden biti oštriji prema Rusiji jer je tijekom kampanje kritizirao Trumpa zato što je 'prigrlio toliko autokrata širom svijeta, počevši od Vladimira Putina'.