zajednička europska nabava

Pfizer razgovara s hrvatskom Vladom o nabavi lijeka protiv korone, infektolozi upozoravaju: 'Djelotvoran je, ali nije bombon...'

16.08.2022 u 20:27

Bionic
Reading

O lijeku Paxlovid ovih se tjedana ne prestaje govoriti. Lijek protiv koronavirusa, koji se popije kod kuće - u Hrvatskoj još nije dostupan. Ministarstvo kaže - čeka se zajednička nabava Europske komisije, no proizvođač Pfizer, potvrdio je Dnevniku Nove TV da razgovaraju i s hrvatskim predstavnicima. Naši iskusni infektolozi objasnili su prednosti i mane lijeka.

Dnevnik Nove TV pitao je proizvođača lijeka razgovaraju li i s hrvatskim predstavnicima o Paxlovidu. "Pfizer je potpisao ugovore o izravnoj nabavi s 14 zemalja članica Europske unije. Također smo u razgovorima s hrvatskom Vladom. Pojedinosti naših razgovora s vladama su povjerljive", kazali su iz Pfizera.

O kakvim je razgovorima riječ i znači li to da je i Hrvatska zainteresirana za izravnu kupnju, Dnevnik Nove TV je upitao Ministarstvo. No odgovorili su samo o zajedničkoj nabavi koju vodi Europska komisija. "Prema posljednjim informacijama, Europska komisija pregovara s proizvođačem lijeka, tvrtkom Pfizer, te ulaže napore u što brže finaliziranje iste kao i s većinom zemalja članica EU koje nabavljaju lijekove putem centralizirane javne nabave", odgovor je Ministarstva.

  • +5
Covid-19 / Koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Paxlovid je tableta za "kućnu" uporabu, pije se unutar prvih nekoliko dana od zaraze. Propisuje se rizičnim skupinama, ali nije čudotvoran, kaže naš iskusni infektolog.

"Djelotvoran je lijek, ali nije bombon da bi ga svatko mogao primati, ima ozbiljne interkacije s nizom lijekova. Niz antiaritmika, lijekovi za sniženje masnoće, lijekovi su koji se jako puno primjenjuju i ti pacijenti ne smiju dobiti Paxlovid", napominje infektolog iz KB Dubrava Bruno Baršić.