utrka za eu

Petrov opleo po dječjoj pravobraniteljici: 'U izbornoj lektiri 'Moj tata spava s anđelima' vidi problem'

28.05.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Izvješće pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević o kojem je Sabor glasovao prošli tjedan negira kršćanske vrijednosti, rekli su utorak čelnici Mosta Božo Petrov i Petra Mandić, posebno naglasivši da su takvo izvješće podržali HDZ i DP

Predsjednik Mosta i nositelj liste na izborima za Europski parlament Božo Petrov rekao je da u svom izvješću pravobraniteljica za djecu problematizira sve tradicionalne aktivnosti proistekle iz kršćanske tradicije i vjere u odgojno obrazovnim ustanovama.

Začuđen je što su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Domovinski pokret (DP) koji su, navodno demokršćani, to podržali.

"Kada govorim o kršćanskoj tradiciji govorim o Danima kruha, Uskrsu, Božiću koji prema pravobraniteljici diskriminiraju djecu koja nisu tih uvjerenja", izjavio je Petrov.

Rekao je da pravobraniteljica problematizira i lektire.

"Konkretno, pravobraniteljica u izbornoj lektiri 'Moj tata spava s anđelima' vidi problem. Ta lektira je dječji dnevnik, a zanimljivo je da u njoj vide problem čak i pojedini branitelji iz HDZ-a i DP-a. Oni nisu morali glasovati za izvješće", dodao je Petrov.

"I dok se javnost zabavlja hoće li postojati muzej protiv komunističkog režima, u istom trenutku se pred našim očima događa ono što su komunisti radili - čistili, zabranjivali i pokušavali odgojiti djecu u potpuno suprotnim vrijednostima koje Hrvatska njeguje stoljećima i sve to uz blagoslov navodnih demokršćana", smatra on.

Članica predsjedništva Mosta Petra Mandić rekla je da je ona majka petero djece, pravnica i političarka i da u skladu s tim dolazi u kontakt s mnogim roditeljima koji pokazuju sve veću zabrinutost i pitaju se - je li odgojno obrazovni sustav u skladu s njihovim vrijednostima.

"Podsjećam na ustavne vrednote prema kojima imamo pravo odgajati djecu u skladu sa svojim vrijednostima. Ako na to imamo pravo onda moramo paziti da naš obrazovni sustav ostane prožet tim vrijednostima", rekla je.

Ako te vrijednosti, dodala je, ne budu integrirane u odgojno obrazovni sustav morat će se pribjegavati nekim novim sustavima kao što su školovanje od kuće i upisivanje djece u vjerske škole.

"Na žalost s izvješćem ove pravobraniteljice taj problem se samo produbljuje umjesto da se rješava", rekla je.

Čelnici stranke su izvijestili da je Inicijativa Mosta i partnera 'Vratimo EU kršćanskim korijenima' doživjela ogroman odaziv građana te da su skupili više tisuća potpisa.

"Jučer nam je pala stranica zbog broja zahtjeva koje su građani podnosili putem online formulara gdje su htjeli potpisati upravo ovu inicijativu", rekao je Petrov.