koordinatorica možemo

Benčić: Važno je u EP-u imati ljude otporne na korupciju

27.05.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić pozvala je u ponedjeljak građane da na europskim izborima daju glas onima koji su otporni na korupciju i koji se protiv nje bore

"Važno je da u Europskom parlamentu imamo ljude koji su otporni na korupciju, koji su borci protiv korupcije i koji o njoj nisu spremni šutjeti”, poručila je Benčić na konferenciji za novinare na temu vladavina prava i borba protiv korupcije u EU.

To je posebno važno u trenutku kada Ivan Turudić stupa na dužnost glavnog državnog odvjetnika, kao i u kontekstu multinacionalnih tvrtki koje žele zaustaviti određene procese na razini EU, naglasila je.

Benčić je pritom izrazila nadu da će Državno odvjetništvo RH na čelu s Turudićem surađivati s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO), da neće biti opstrukcija daljnjih istraga, posebice kada je riječ o malverzacijama vezanim za europski novac namijenjen obnovi (afera Geodezija.

Nada se i da će se na natječaju za ravnatelja USKOK-a izabrati najbolji kandidat, otporan na pritiske. „Kako će imenovanje Turudića utjecati na to tko će se javiti na natječaj a tko neće, to ćemo tek vidjeti”, rekla je.

Kandidatkinja za Europski parlament Jelena Miliš istaknula je da će joj borba protiv korupcije osim na nacionalnoj biti jedan od prioriteta i na europskoj razini. "Podržavat ćemo institucije koje se bore protiv korupcije i štite financijske interese građama kao što su OLAF i EPPO”.

Najavila je također podršku slobodnom i neovisnom novinarstvu, odnosno zalaganje da se u Hrvatskoj što brže primijeni anti-slapp direktiva, kao i da financiranje istraživačkog novinarstva i programa koji podržavaju slobodu medija i pluralizam bude stabilno.

sve osim nogometa

Učitavanje...