dizanje cijena

Petrov o mjerama Vlade protiv trgovaca: Tresla se brda, rodio se miš

13.01.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Predsjednik Mosta Božo Petrov komentirao je u petak rezultate Vladinih mjera za kažnjavanje onih koji su u konverziji na euro neopravdano podigli cijene, rekavši - 'tresla se brda, rodio se miš', a cijene rastu već godinu dana

"Tresla se brda, rodio se miš", rekao je Petrov novinarima u Hrvatskom saboru upitan za komentar rezultata vladinih mjera oko povećanja cijena. Upozorio je kako cijene rastu već godinu dana pri čemu su cijene pojedinih artikala narasle i do 50 posto. No, dodao je, tada se nije spominjala niti kupovna moć građana, solidarnost ili kriza.

"Svi su šutjeli, punio se proračun i sve je bilo u redu", kazao je Petrov. A sada kada je netko ugrozio zasluge i političke bodove koje će možda netko ostvariti jer se uveo euro - sada se premijer Andrej Plenković malo uznevjerio.

"To je po meni licemjerje", ocijenio je.

Petrov smatra da je Vlada trebala paziti na cijene proizvoda, ne otkada je uveden euro, nego puno prije.  Rekao je kako su ih na to svi upozoravali pa i Most, ustvrdivši da tada 'nikoga nije bilo briga'. 

Kazao je kako su inspekcije stalno trebale biti na terenu, te upitao i što su one radile do sada kao i što je radio HNB po pitanju zaštite cijena. "Što su radili godinu i pol dana, ništa", naveo je Petrov.

Premijer Andrej Plenković u petak je najavio novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu  od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena.

Dodao je kako je primjetno da je velik broj poslovnih subjekata koji su već po usvajanju zaključka Vlade ili nakon postupanja nadležnih tijela, reagirali i korigirali cijene koje su neopravdano podignute s 31. prosinca.