sjednica vlade

Inspektori utvrdili da je 30 posto poslovnih subjekata neopravdano podignulo cijene. Evo što su još pronašli i kakve kazne slijede

13.01.2023 u 10:59

Bionic
Reading

Rok koji su Banski dvori dali trgovcima da korigiraju neopravdano podignute cijene istječe danas, a umjesto najavljenog zamrzavanja cijena, Vlada je danas zaprijetila novčanim kažnjavanjem onih koji su ih podignuli

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je prije nekoliko dana zaprijetio zamrzavanjem cijena stotina proizvoda te sankcijama poput ukidanja subvencija i dodatnim oporezivanjem. Na današnjoj sjednici Vlade u prvi plan je stavljeno novčano kažnjavanje svih onih koji su neopravdano dignuli cijene.

'Ne budu li oni subjekti koji su neopravdano podigli cijene vratili iste na razinu prije uvođenja eura, slijedit će novčane kazne. Ono što je dobro to je da je niz subjekata vratio cijene na one od 31. prosinca. Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača. Moguće je ukidanje subvencija za plin, naftu i derivate i smanjeni PDV. Čitav paket subvencija išao je za tim da gospodarstvo prebrodi ovu veliku krizu koja je izazvana ruskim ratom. Sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana, a mi ih pozivamo da i dalje prijavljuju. To je trebala biti jednostavna matematička i vrlo precizna zamjena cijena u kunama za one u eurima, bez povećanja. Nije bilo opravdanih razloga za povećanja', rekao je u uvodu sjednice Plenković.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić navela je da je od 5. do 11. siječnja napravljeno 696 nadzora i utvrđeno 178 neopravdanih podizanja cijena i usluga te da su 103 nadzora u tijeku.

'Kod trideset posto poslovnih subjekata utvrđeno je povećanje cijena usluga i proizvoda', kazala je. Navela je da je tržišna inspekcija obavila 398 nadzora te da je u nadzorima utvrđen 51 slučaj nepoštene trgovačke prakse. Istaknula je da postotak povećanja cijena u uslužnim djelatnostima iznosi do 20 posto.

'U trgovini je više od 70 posto subjekata vratilo cijene na one prije uvođenja eura. Kod frizerskih usluga i njege tijela došlo je u prosjeku do porasta cijena od 20 posto, no kod nekih je došlo i do rasta od 50 posto. Jednostavnim rječnikom, potrošač je od 1. siječnja neku uslugu trebao platiti čak 50 posto više', kazala je Filipović Grčić. Kad je riječ o trgovini na malo, izdvojila je pekarske proizvode, čije povećanje cijena iznosi oko 15 posto, no u pojedinim slučajevima ide i do 30 posto. Govoreći u nadzorima u ugostiteljstvu, kazala je da ih je obavljeno 298, a u 127 njih utvrđeno je da su ugostitelji neopravdano povećali cijene.

'Kada govorimo o prosječnom povećanju cijena, govorimo od 0,5 do 43 posto', istaknula je. Istaknula je da slijedi poduzimanje upravnih i prekršajnih mjera. Kada govorimo o visini kazne, one su propisane do 26 tisuća eura za pravnu osobu, a za trgovca, odnosno fizičku osobu do 1090 eura.

Poskupljuju šećer i svinjska lopatica, cijena pada ulju i mljevenom mesu

Davor Filipović, ministar gospodarstva, naveo je da je u rujnu prošle godine Vlada ograničila cijene za devet proizvoda. 'Tada je njihova cijena smanjena za 30 posto i rekli smo da ćemo pratiti cijene. Prijedlog ove odluke sada je da se cijena ulja i mljevenog mesa smanjuje za dvije kune, odnosno 26 centi, dok bi cijena šećera i svinjske lopatice porasla za dvije kune, odnosno 26 centi. Ograničenje bi trajalo do 31. ožujka, odnosno do kraja zamrzavanja cijena za paket mjera iz rujna', kazao je Filipović.

'Svim poslovnim subjektima koji su tijekom nadzora vratili cijene svojih proizvoda te činjenice će se uzeti u obzir prilikom odmjeravanja visine kazne. Svima onima koji su neopravdano povećali cijene, njima će se to uzeti kao otegotne okolnosti. Naše aktivnosti se nastavljaju', rekla je Filipović Grčić.

Šef Porezne uprave Božidar Kutleša naveo je da su do sada proveli 163 nadzora te da su u dvije trećine njih utvrđene nepravilnosti. Rekao je i da će tjedno sto inspektora biti na terenu te da planiraju oko 200 nadzora na tjedan. Ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović istaknuo je da su proveli nadzor nad cigaretama i duhanskim proizvodima te je utvrđeno da su cijene cigareta neopravdano porasle 1,17 posto, a sitno rezanog duhana za 0,72 posto. Što se tiče grijanog duhana, porast iznosi 0,30 posto.

'Iako se ne čini da je rast značajan, on je neopravdan jer se radi o značajnom dijelu tržišta koji ima utjecaj na cjelokupno tržište', kazao je Demirović. Naveo je da je u tijeku i nadzor tržišta naftnim derivatima te da je na njemu, prema preliminarnim podacima, također utvrđeno neopravdano dizanje cijena prvih dana uvođenja eura. Plenković je zahvalio smijenjenim ministrima Nataši Tramišak i Ivanu Paladini. Najavio je da će u srijedu predstaviti nove ministre Branka Bačića i Šimu Erlića. Dodao je kako je cilj da se ubrza obnova nakon potresa i da ovo bude godina u kojoj će se napraviti veliki pomaci u tom procesu, koji će trajati godinama, a prije svega da se riješi pitanje ljudi koji su u privremenom smještaju. Kazao je da će se za obnovu od potresa osigurati četiri milijuna eura za Sisak i tri milijuna eura za Glinu. Govorio je i slučaju hrvatskih državljana u Zambiji.

'Nastavit ćemo s daljnjom konzularnom zaštitom naših državljana', rekao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH