TRAŽI POVJERENSTVO

Petrov o aferi SMS: Prvo zovu, savjetuju pa prijete

07.10.2018 u 13:43

Bionic
Reading

U intervjuu tjedan N1 televizije predsjednik Mosta Božo Petrov goviro je o aferi SMS, slučaju Agrokor i drugim aktualnim temama

Afera SMS ovaj je tjedan dobila svoj nastavak. Kada se pojavila rekli ste da će da na kraju biti "pojeo vuk magare". Mislite li i dalje tako ili mislite da će se raščistiti do kraja?

"Promatrajući sve izjave koje daju vladajući vjerojatno će to na kraju tako završiti. Ono što moram u startu primijetiti - vladajući vrlo često, pogotovo HDZ-ovci spominju termin nacionalna sigurnost, domovinska sigurnost... Zbog ove afere ta mantra je poprilično nagrižena i to je ogroman problem. Sama afera SMS je na kraju pokazala da su ključne institucije, njihova autonomija, profesionalnost dovedene u pitanje. Kada postoje jake indicije da je vrh politike koristio uprave te institucije u svoje osobne interese ili razračunavanje s političkim protivnicima je katastrofalno. Ne znam što je gore za građane, da prihvate da je to nnormalno ili da tjednima slušaju kako je možda elitni političar bio vezan s elitnom prostitucijom, a oni doma brinu kako preživjeti od prvoga do prvoga. Ne vidim interes vladajućih da se nešto promijeni. Njima je ovo očito normalno stanje."

Vidimo da se steže obruč oko Milijana Brkića. Treba li on odstupiti?

"Komentirat ću to kao i prije. To je jedna u nizu afera HDZ-a koju HDZ-ovci moraju riješiti sami između sebe. Samo ih stvarno molim da zbog građan to što prije razriješe. Kako će to učiniti mene uopće nije briga, briga me da se na kraju uspostave normalne institucije u koje će građani vjerovati. To mogu, ali očito ni to ne žele. Kada vidim njihove izjave čim smo spomenuli mogućnost pokretanja Povjerenstva za SMS, a i po svim postupcima, ne vjerujem da će se nešto događati. Stvarno me nije briga što će se među njima dogoditi, samo mi je želja da to što prije riješe urpavo radi građana."

Rekli ste da misltie da očito ne funkcioniraju same institucije, što onda mislite o radu MUP-a, DORH-a, o kadrovima koi tamo rade?

"Iz tog razloga je Most podržao inicijativu SDP-a za pokretanjem Povjerenstva za aferu SNS. Sam cilj Povjerenstva nije jedna osoba, nego upravo to što ste vi rekli - kako ove institucije funkcioniraju, kako sustav funkcionira, gdje su mu slabosti, rizici, kako to unaprijediti, kako da to bude transparentno... Pozivam HDZ-ove zastupnike da daju svoj obol, da daju svoje prijedloge, neka nam ne gase još jedno Povjerenstvo, kako su gasili ono oko Agrokora. Opet ću ponoviti, nije cilj jedna osoba. Ako daju dobar prijedlog kako da se napravi Povjerenstvo sve se može prihvatiti, ali smatram da to Povjerenstvo ne ide kontra jedne osobe. Radi se o sustavu, mi imamo problem sa sustavom, s ključnim institucijama."

Kako ćete vi kao oporab sročiti zahtjev za Povjerenstvom da se ne bi dogodilo isto kao u slučaju Agrokor?

"Kada je bio Agrokor u pitanju, kada je državni odvjetnik rekao da mu ne smeta Povjerenstvo, oni su ga ugasili. Sada su već a priori počeli govoriti da Povjerenstvo za SMS ne treba. Ako apsolutno svi vidimo da se probijaju istrage, da prostituke znaju u trenutku kada su nadzirane, a da ne govorimo o nekim visokopozicioniranim političkim akterima, zašto nam ne treba Povjerenstvo? Zašto ne smijemo znati funkcionira li sustav dobro?. Danas nam vladajući uopće ne daju mogućnost da se provjeri rade li institucije svoj posao. To dovoljno govori o vladajućima."

  • +8
Božo Petrov Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hoćete li pregovarati s nekim iz vladajuće većine da podrži osnivanje Povjerenstva?

"Ja mogu samo apelirati na njihov moral, ali pitanje kakav je njihov moral iz razloga što su oni sve pokazali već u nekoliko glasavanja o opozivu ministara i sramotnoj političkoj trgovini u petom mjesecu 2017. Dosta njih bori se za svoje fotelje. Znaju da će prilikom idućih parlamentarnih izbora vjerojatno završiti na Zavodu za zapošljavanje. I to je na kraju problem. Mi imamo ovisne saborske zastupnike i to je razlog zbog čega na kraju Andrej Plenković može na nekakav način kombinirati. Nema tu pobjede za Andreja Plenkovića, nije on pobijedio u trenutku kada nije izglasan opoziv, samo su zastupnici pokazali koliko su zapravo ovisni i koliko se lako s njima može upravljati."

Nikola Grmoja, ali i vaš bivši član Vlaho Orepić, govorili su koliko je svojevremeno Most bio pod pritiscima prilikom dogovaranja koalicije. Zašto je HDZ-u bilo važno da uzme resore unutarnjih poslova i pravosuđa? Kako je to izgledalo?

"Nema tu ništa posebno. Oni su tražili, mi nismo dali. To je samo još jedan pokazatelj da smo bili u pravu. Mi smo htjeli depolitizirati institucije i htjeli smo maknuti mogućnost da političari iskorištavaju taj aprat za svoje svrhe. Mi smo uspjeli. Neću o pritisticma, bilo ih je milijun, uvijek, u razlilitim segmentima, radi toga smo ušli u politiku. Očekivali smo pritiske, ono što je poanta, mi smo izdržali pritiske. Dok smo mi bili u mogućnosti upravljati MUP-om, tada se on nije koristio za osobne svrhe i razračunavnje s političkim neistomišljenicima."

Zašto su Brkić i Karamarko tražili te resore?

"Možetem misliti njihove argumente - od dobrog poznavanja tog sustava pa dalje. Meni je to bilo nebitno nisam se obazirao, rekao sam Most ne pristaje. Bilo je pritisaka. Je li bilo pritisaska na nas kad se radilo o gospodarenju otpada? Bilo je, čak i većih. Je li bilo pritisaka na nas kada smo razotkrivala druge afere, bilo je. Ima li danas pritissaka na nas kada otvaramo različite teme, ima ih.

Kako izgledaju ti pritisci?

"Kako inače izgledaju pritisci, na vašem poslu, na svakom poslu. Prvo vas zovnu, pa će vas savjetovati, pa će vam prijetiti, pa će ovako, pa onako."

Jeste li vi doživjeli prijetnje?

"Nisam ja doživio samo prijetnje. Mislim, mene su, neću reći pokušavali likvidirati, ali čovjek je na kraju završio zbog toga u zatvoru, ne znam koja osuda je bila, vjerojatno pokušaj ubojstva. Pokušali su me tri, četiri puta pepeljarom pogoditi u slijepoočnicu prije tri, četiri godine. Poanta je, u trenutku kad vi imate cilj, znate da će taj cilj pridonijeti dobru, da će poboljšati kvalitetu svih građana, ne postoji onda razlog da posustanete. Niste u politiku ušli radi sebe, nego radi tih građana koji su vam dali povjerenje. Tako to funkcionira u Mostu. A ono što vidimo po apsolutno svim aferama u zadnjih 15 godina, to tako ne funckionira u drugim strankama. U tome je problem."

Što mislite o Milijanu Brkiću?

"Nemam običaj komentirati bilo kojeg zastupnika ili drugog zastupnika ili dužnosnika posebno jer će onda reći da sam i psihijatar pa da radim nekakav psihoprofil. Nisu bitna imena, bitna su djela. Kako funkcionira sustav u kojem ste vi sutjelovali, jeste li pridonijeli tome da on bude bolji."

Milijan Brkić je bio kandidat za ministra branitelja, vi ga niste podržali, bila je tada afera oko njegovog plagiranja diplomskog rada. Zašto je izgubio vašu podršku?

"Pa zar nije logično. Vi u svakom trenutku, kad trebate donijeti odluku, donisite je na temelju svih inforamcija s kojima raspolažete. Vi ćete danas sigurno imati više informacija nego prije dvije godine. U skladu s informacijama koje imate, pokušavate donijeti najbolju odluku. Mi smo tada, kad je došla ta afera smatrali da to nije dobro. Mislim da smo donijeli dobru odluku", poručuje Petrov za N1 televiziju.