PREOKRET U SREDIŠNJICI MOSTA

Petrov: Nastavljamo sa SDP-om, vrata su HDZ-u sada zatvorena

19.12.2015 u 22:39

  • +6

Dolazak predstavnika koalicija na pregovore s Mostom

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bionic
Reading

Most i koalicija Hrvatska raste nastavljaju pregovore o formiranju zajedničke Vlade, a nadaju se da će do utorka imati i ime mandatara. Domoljubna koalicija predvođena predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom odbila je potpisati od Mosta predloženi sporazum o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru i nakon samo desetak minuta Karamarko je napustiosastanak, poručivši da ne želi sudjelovati u 'podjeli plijena'

22:24 Pregovori između SDP-a i Mosta o formiranju Vlade nastavljaju se u nedjelju u 11 sati. U utorak bi kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović trebali donijeti popis saborskih zastupnika koji će podržati mandatara kojeg odaberu, a nakon toga Sabor mora potvrditi novu Vladu.

21:08
Most će nastaviti razgovore sa SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste, a Zoran Milanović rekao je kako više neće biti premijer.

Čelnik Mosta Božo Petrov, koji očekuje da će Hrvatska u utorak imati mandatara, rekao je da je na uvjete Mosta pristala koalicija Hrvatska raste, a HDZ-ova Domoljubna koalicija na njih nije pristala. Petrov je rekao da su vrata za Domoljubnu koaliciju sada zatvorena jer su već ranije rekli da onaj tko ne ne potpiše ovaj sporazum izlazi iz igre.

'Očekuje nas još tri dana razgovora, nadamo se da će oni do utorka završiti i da ćemo imati mandatara i ostale stvari završene', rekao je Petrov novinarima.

Zoran Milanović rekao je kako više neće biti premijer. 'Više neću biti premijer, to je gotovo', kazao je i dodao kako će to biti nestranački mandatar ili netko iz Mosta.

'Mi ćemo uvjeriti kolege da to bude netko iz Mosta', najavio je Milanović.

20:01
Kako doznaje tportal, Predsjedništvo SDP-a donijelo je odluku da ovlašćuje Zorana Milanovića da potpiše Mostov dokument i prihvati sve uvjete za tripartitnu vladu. Na sjednici Predsjedništva za riječ su se, doznaje tportal, prvi javili Mirando Mrsić i Milanka Opačić i podržali ideju da se prihvati Mostov sporazum. Protiv odluke su bila tri člana.

Zlatko Komadina, doznaje tportal, zatražio je da se sazove Glavni odbor na hitnu sjednicu jer se, prema njegovom mišljenju, ovakav obrat politički ne može raditi bez odobrenja Glavnog odbora. Rajko Ostojić predložio je pak da se o svemu očituje i članstvo SDP-a referendumom.

19:39
Predsjedništvo SDP-a je pak, otkrio je novinarima nakon sjednice tog tijela Zlatko Komadina, donijelo je odluku o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta, no nije želio otkriti o kakvoj je odluci riječ.

19:18
Samo nekoliko minuta nakon početak sastanka HDZ je izašao iz Mosta. Tomislav Karamarko kazao je da nisu mogli potpisati sporazum jer se radi o 'podjeli plijena' i trgovini, u čemu HDZ ne želi sudjelovati. 'Puno je previše fotelja na tom papiru da bih ja potpisao bianco', kazao je Karamarko.

'
Nisam mogao pristati i na jedan vrlo specifičan stil ucjene, proizvodnje čitavog niza akcioma, nekakvih tvrdnji o kojima se ne treba ni pričati nego prihvati ili odi, zbog stranke koju vodim. U mojoj stranci je puno branitelja, puno siromašnih ljudi, puno socijalno ugroženih ljudi, ja se s ugledom svoje stranke ne mogu poigravati i za to nemam mandat ni neke moralne skrupule. Ovaj dokument nisam mogao potpisati jer je jednostavno to bilo nemoguće, nije važno što će biti, hoće biti novi izbori ili ne, ja želim mirno pogledati u oči svim svojim članovima', kazao je Karamarko.

Ne možemo na takav način razgovarati o koaliciji iz koje tvrde da im smrde hrvatski branitelji, napomenuo je dodavši kako je također problem potpisati koaliciji s onima koji su odgovorni u protekle četiri godine za osiromašenje Hrvatske.

19:11
Prije predstavnika dvije koalicije u Most je stigao i čelnik te stranke Božo Petrov. Novinarima je rekao kako se ne razgovara o mandataru, već o svemu što su dvije velike koalicije iskomunicirale prethodnih dana. Ivan Lovrinović poručio je kako će se nakon ovog sastanka vidjeti jesu li HDZ i SDP mislili ozbiljno kada su govorili da su spremni na zajedničku vladu i nestranačkog premijera. 'Ako to prihvate ostalo možemo brzo riješiti', rekao je Lovrinović.

19:02
Par minuta iza 19 sati u Most su stigli i predstavnici Domoljubne koalicije predvođeni predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Uz njega na sastanak su došli i koalicijski partneri - predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika, ali i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak

18:59
Par minuta prije 19 sati u središnjicu Mosta u smičiklasovu ulicu stigli su predstavnici koalicije Hrvatska raste predvođeni predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Uz njega su bili Milanka Opačić, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk i Gordan Maras.

17:56
Tri strane uglavnom se slažu oko potrebnih reformi, potvrdio je Mostov Juro Martinović, no nije znao o kakvom kamenu sporitvanja govori Reiner. 'Nisam siguran da je rekao da ima kamena spoticanja s obzirom da ih u dvorani u kojoj smo sjedili nije bilo', kaže Martinović.

Razgovori će se, dodao je, nastaviti u ponedjeljak, a sutra je dan odmora.Večeras je politički sastanak i smatram da je i ovaj sastanak jedan korak naprijed ka stvaranju tripartitne Vlade. Neće se večeras znati ime mandatara, niti će se razgovarati o ministarstvima, to će kad se postigne eventualno sporazum o tripartitnoj vladi, a nakon toga tehonologija koja je izložena u Esplanadi', rekao je Martinović.

Upitan je li nedogovorno tražiti od stranaka da na pitanja u sporazumu odgovore sa da ili ne, Martinović je rekao:'Ja sam pregovarao o dijelu pravosuđa, a ovo su politički pregovori pa pitajte one koji su zaduženi za to, no vidio sam pitanja i smatram da su na tragu naše želje da se napravi tripartitna Vlada. Sva pitanja idu tako da se daje suglasnost za tripartitnu Vladu. Nacija očekuje rješenje, svi su nervozni i mi nećemo doprinositi stvaranju daljnje nervoze. Smatramo da se ta stvar mora riješiti do utorka i Most će učiniti sve da bude tako.'

17:50
Hrvatskoj trebaju potpuno novi razvojni modeli i ovo što je trenutno, ne može se nastaviti, kazala je nakon sastanka HDZ-ova Ivana Maletić.

'Dogovoramo oko toga da je potrebno sve novo i na drugačiji način, vrlo strateški dobro osmišljeno', rekla je Maletić, kazavši da se na sastancima 'tri strane slažu oko toga što treba'.

Samo donekle, izrekao je pak drugačije mišljenje HDZ-ov Željko Reiner. 'Postoji puno stvari o kojima nismo postigli baš potpuno suglasje, no o tome ćemo kad završimo pregovore. Ima više kamena spoticanja, no o tome na kraju pregovora', rekao je Reiner.

17:40
Završio je prvi sastanak u Mostovoj središnjici u Smičiklasovoj ulici, na kojem se raspravljalo o reformama u području poduzetništva te obrazovanja i znanosti, potvrdio je nakon sastanka SDP-ov Branko Grčić.

'Mislim da smo se tu manje-više sporazumjeli oko svih stvari, nastavljamo dalje razgovarati o drugim područjima – energetika, javna uprava i slične stvari koje još nismo ništa odradili. To je to i posao ide dalje. Nema tu puno nekakvih konfliktnih situacija, niti spornih, razgovarat ćemo sigurno o nekim konkretnim mjerama poput poreza na dividendu i drugih stvari, i to ne može biti prepreka suradnji', kazao je kratko Grčić.

17:10
Oko 17 sati sastanak u Mostu napustili su neki članovi SDP-a jer je u to vrijeme na obližnjem Iblerovom trgu započinjala sjednica Predsjedništva te stranke.

14:55 Uoči sastanka Mostov Robert Podolnjak poručio je novinarima kako je on optimist.



'Da nismo optimisti, ne bi sve ovo radili i sastajali se čak i vikendom. To rade optimisti, a ne netko tko ne vjeruje u to', rekao je Podolnjak, dodavši da su sada po prvi put sve tri strane zajedno za stolom i zajednički prolaze kroz ključne reforme.

Optimizma nije nedostajalo niti kod Ljubice Ambrušec. Novinare je zanimalo hoće li se danas odlučivati o ministrima.

'Mislim da ne i da nije vrijeme za to, prije svega moramo odlučiti o mandataru da bismo vidjeli što ćemo s Vladom', rekla je Ambrušec.

O političkim stvarima razgovarat će se u 19 sati, kazao je novinarima HDZ-ov Željko Reiner. 'Jučer smo razgovarali o jednom dijelu tehničkih pitanja, danas o drugom, a sigurno ćemo se morati bar još jednom ili dva puta sastati jer ima značajnih tema za raspravljati', rekao je Reiner.

SDP-ov Branko Grčić nije želio ništa nagađati uoči sastanka, kazavši kako će više ingformacija imati nakon sastanka. Po prvi put su se na pregovorima pojavili i Ranko Ostojić, ali i SDSS-ov Milorad Pupovac.

'To znači da su svi partneri s nama', odgovorio je Grčić.

14:35
U Mostu je započeo još jedan sastanak na kojem će se usaglašavati reforme. Uz već najavljene članove timova, na strani koalicije Hrvatska raste na pregovore je stigao i SDSS-ov Milorad Pupovac.


Kako je najavljeno, u 14:30 nastavljaju se reformski razgovori, a danas će tri strane raspravljati o reformama u području poduzetništva, energetike, pravosuđa, znanosti i obrazovanja. U ime Mosta tom sastanku nazočit će Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Juro Martinović i Ivan Tomljenović.

Što se tiče koalicije Hrvatska raste, tportal doznaje da će na sastanak stići Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Gordan Maras, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić i Roko Andričević.. U ime Domoljubne koalicije, doznaje tportal, dolaze Željko Reiner, Ivana Maletić, Darko Horvat, Dražen Bošnjaković, Nikolina Babić i Damir Jelić.

U 19 sati u Most će najvjerojatnije kao i sinoć stići čelnici stranaka dvaju koalicija kako bi nastavili razgovore o izgledu buduće Vlade.

Podsjetimo, kako je tportal objavio, pred delacije koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije Most je jučer stavio sporazum kojim žele utvrditi spremnosti svake od strana na trojnu suradnju, tj. sudjelovanje u tripartitnoj vladi i spremnost prihvaćanja nestranačkog premijera, odnosno premijera iz Mosta. Obje strane zatražile su 24 sata kako bi sporazum mogle proučiti, a prije toga će o njemu raspravljati i Predsjedništvo HDZ-a i Predsjedništvo SDP-a.