24 SATA ZA OČITOVANJE

Most pred dvije koalicije stavio sporazum, traže konsenzus oko svih pozicija

19.12.2015 u 08:47

Bionic
Reading

Sastanci o tripartitnoj vladi između Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste nastavit će se i danas. Prvo će se u 14:30 sati održati još jedan sastanak na kojem će se usaglašavati reforme, a u 19 sati tri strane naći će se na još jednom sastanku gdje će razgovarati o samom sastavljanju vlade. Do tada će dvije koalicije, doznaje tportal, trebati dati podršku sporazumu koji im je sinoć na sastanku predstavio Most

Sporazum, doznaje tportal od sudionika sastanka, na tragu je onoga što su prethodnih dana izjavljivali i Zoan Milanović i Tomislav Karamarko, odnosno Most želi vidjeti i utvrditi spremnosti svake od strana na trojnu suradnju, tj. sudjelovanje u tripartitnoj vladi i spremnost prihvaćanja nestranačkog premijera.

Sporazum je na tragu dokumenta koji je dvjema koalicijama bio predstavljen na tripartitnom sastanku u hotelu Esplanade. Drugim riječima, od dvije koalicije traži se da se pozitivno ili negativno očituju prihvaćaju li sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici Mosta, Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste i nestranačke osobe. Jednako tako, doznajemo od sudionika sastanka, od dvije koalicije traži se da se očituju, odnosno prihvate ili ne prihvate neutralnu osobu ili predstavnika Mosta za premijera, dok bi dvije koalicije u Vladi sudjelovale preko stranačkog predstavnika na mjestu potpredsjednika vlade. Svi predloženi kandidati, stoji u sporazumu, ući će u vladu samo na temelju konsenzusa.

Konsenzus svih triju strana traži se, doznajemo, i za ministarska mjesta prema trojno dogovorenom dijelu. Sve tri strane, kako piše u sporazumu, mogu, ali i ne moraju sudjelovati preko svojih stranačkih predstavnika, nestranačkih kao i kandidata drugih stranaka na položaju ministara. Trojna podjela temeljena na konsenzusu za svakog kandidata predlaže se i u drugim tijelima i ustanovama u nadležnosti vlade.

Trojni konsenzus traži se i prilikom konstituiranja Sabora i izbora predsjednika, potpredsjednika i članova svih saborskih tijela, pri čemu se trebaju poštivati izborni rezultati, ali i uvažiti sve druge stranke i zastupnici koji nisu sudionici ovog dogovora, prema dosadašnjoj saborskoj praksi. Naime, prema saborskim pravilima, dva potpredsjednika Sabora dolaze iz oporbene kvote, a temeljem izbornih rezultata biraju se i članovi saborskih odbora, odnosno dio članova dolazi i iz oporbene kvote.

Zbog netočnih informacijama u medijima Most je cijeli sporazum objavio i na svojim Facebook stranicama.

Gotovo je nevjerojatno koliko često kriva informacija završi u medijima. Toliko često da to zaista nema nikakve veze sa...

Posted by MOST nezavisnih lista on Saturday, 19 December 2015

Dvije koalicije takav sporazum jučer nisu htjele potpisati te su stoga dobile 24 sata da ga prouče. Svoj odgovor trebat će dati na današnjem sastanku u 19 sati. Prije toga sporazum će biti i tema Predsjedništva HDZ-a koje počinje u 12 sati i Predsjedništva SDP-a koje se održava u 17 sati.

U 14:30 održat će se i još jedan sastanak na temu reformi u području poduzetništva, energetike, pravosuđa, znanosti i obrazovanja. u ime Mosta tom sastanku nazočit će Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Juro Martinović i Ivan Tomljenović. Što se tiče koalicije Hrvatska raste, na sastanak će stići Orsat Miljenić, Gordan Maras, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić i Roko Andričević.

Podsjetimo, o sastavljanju vlade tri su stranke jučer razgovarale gotovo dva sata. Ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović niti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko po završetku sastanka nisu davali izjave. Pred novinarima se pojavio samo čelnik Mosta Božo Petrov, rekavši da je sastanak bio pozitivan i da je šteta što se Most nije pojavio prije, ako ništa drugo, onda zbog političkog dijaloga. Razgovori se, dodao je, nastavljaju danas. 'Očekujemo da će se stvari razriješiti u idućih 24 sata', zaključio je Petrov.