izmjene zakona

Petrov: Most je protiv prijedloga da liječnici 'postanu policajci'

04.07.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u ponedjeljak kako se Most protivi da 'liječnici postanu policajci', ocijenivši da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je u saborskoj proceduri, "pretvara liječnike u policajce"

"Most se protivi vladinu prijedlogu da liječnici postanu policajci", izjavio je Petrov na konferenciji za medije na temu "Strah od reforme zdravstva kao zaštitni znak ministra Beroša". Smatra da predloženi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je u saborskoj proceduri, "pretvara liječnike u policajce".

Drži da je taj prijedlog zakona u direktnoj koliziji sa više zakona - Zakonom o zaštiti prava pacijenata, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i sl.

Petrov je kazao i da je liječnička tajna definirani odnosi između liječnika i pacijenta, definiran zakonom. "Ovim zakonom o sigurnosti prometa na cestama, kojim oni pretvaraju liječnike u policajce, taj će se odnos narušiti. I to nije nimalo dobro", ustvrdio je.

Kaže i da time Ministarstvo zdravstva i Vlada 'pacijente šalju nadriliječnicima', jer će pacijente biti strah otići na preventivne preglede kako ne bi izgubili vozačku dozvolu.

"Po ovom zakonu, ako prođe, liječnici su dužni u dva klika miša oduzeti vozačku dozvolu pacijentu", tvrdi Petrov.

Naveo je da su diljem EU 'uspješne i učinkovite prakse' gdje obiteljski liječnici veliku većinu pacijenata samo upozore da ne bi smjeli voziti ukoliko imaju neko stanje ili uzimaju neki lijek i stave zabilježbu u karton. "Nikakvo omogućavanje bilo kome da vidi bilo koji podatak iz zdravstvenog kartona tamo ne dolazi u obzir", dodao je Petrov.

Božo Petrov Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

I voditelj Savjeta za zdravstvo Mosta dr. Ivan Bekavac rekao je da suvremene europske prakse nadzora zdravstvenog stanja vozača 'uopće ne poznaju institut odavanja podataka o zdravstvenom stanju pacijenta'. No, kaže, u Hrvatskoj već duže vrijeme u sklopu aktualnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama ,liječnici su dužni postupati suprotno europskoj praksi i slati zdravstvene podatke MUP-u.

"Treba prije svega ukinuti ovakvu štetnu praksu koja je i danas aktualna i koju MUP želi nastaviti", dodao je.

Upitan za komentar izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Bekavac je rekao da je u Hrvatskoj više od sto ordinacija opće obiteljske medicine bez liječnika jer su oni otišli u mirovinu, a nije nađena zamjena. Smatra i da će uskoro taj broj biti i višestruko veći, jer je prosječna dob liječnika opće obiteljske medicine blizu 60 godina.

"U takvom stanju oni medijski najavljuju kako će, ne znam odakle, odlaziti liječnici u hitnu medicinsku pomoć, popunjavati rupe u hitnoj medicinskoj pomoći", kazao je. Napominje da nema dovoljnog broja liječnika na raspolaganju koji bi mogli uskočiti u hitnu medicinsku pomoć.

Božo Petrov i Ivan Bekavac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL