ZORAN MILANOVIĆ:

'Petrov ima mali legitimitet, ali je naš kandidat za premijera'

18.12.2015 u 16:26

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u petak u Bruxellesu da on predlaže čelnika Mosta Božu Petrova za premijera te ako se to ne prihvati volio bi vidjeti kojeg se od nestranačkih stručnjaka predlaže za tu dužnost

'Petrov, koji ima nekakav legitimitet, mali, ali ga ima, naš je kandidat. Ali, moramo sjesti i razgovarati. Nama to djeluje u ovoj cijeloj neobičnoj i pomalo mučnoj priči jedino još održivo. Rekli smo da smo spremni o tome razgovarati, a ako i to propadne, idemo vidjeti koja je to četvrta opcija, opcija osobe koja nema nikakav legitimitet što je važno u politici i u izvršnoj vlasti. Pa da vidimo tko je ta osoba. Ja bih očekivao da se imena nekih stručnjaka već vrte, ne bivših i oronulih HDZ-ovaca, koji su navodno sad nestranački ljudi, nego zaista. Moram priznati da zaista cijenim hrabrost i profil osobe koja na takvo nešto hoće uopće pristati. Razgovarao sam o tome s par ljudi, čisto onako skautski, naravno ne bilo s kim, to su vrlo sposobni i jaki ljudi, i neovisni i nepotkupljivi. Međutim, odgovor u ta dva navrata uvijek je bio 'ne mogu, stid me je'', rekao je Milanović u Bruxellesu gdje je sudjelovao na summitu Europske unije.

Na pitanje zašto on ne predloži četvrtu opciju, to jest nestranačkog stručnjaka, Milanović je rekao da želi čuti druge o tome.

'Zato što želim čuti, dakle, mi smo predložili Petrova i s time smo se, kako oni kažu, vratili za stol. Mi nismo nikad otišli s tog stola, HDZ je cijelo vrijeme bio prijetvoran i neiskren. I uvijek su čekali da SDP i koalicija donese svoj stav da bi onda mogli minutu prije 12 donijeti nekakav ambivalentan stav, otresti se na nas i reći evo mi smo tu. Gledajte to nije ni inteligentno ni pošteno. Prema tome ne dopuštamo da se od nas rade bedaci, bedasti nismo. Iskusni smo i kvalitetniji za ovaj posao, ali se nećemo dati nasamariti, naivčine nismo', rekao je.
Milanović je dodao da njegova koalicija s Mostom ima uvjerljivu parlamentarnu većinu, dok Domoljubna koalicija to nema.

'Ponavljam, s mostom naša koalicija ima uvjerljivu parlamentarnu većinu. HDZ i njegovi partneri s Mostom nemaju većinu nego moraju ići u ono što Karamarko naziva puzajućim državnim udarom, a ja nazivam običnim konstituiranjem Hrvatskog sabora. Tu se ne radi o plijenu, radi se o normalnom funkcioniranju države. Ja taj dio ne razumijem. Ideološki, tvrdi se cijelo vrijeme da Most nije ni lijevo ni desno, ni u centru, nego je posvuda, da je za reforme', rekao je.

Milanović je rekao da i dalje smatra da Božo Petrov ima dobre namjere, 'međutim, put do nekog mjesta isto tako može biti popločan dobrima namjerama'.

Stoga, dodaje, predlaže Petrova, jer on ima nekakav legitimitet dok je četvrta varijanta, nestranački stručnjak, potopuno neistraženo područje, što dosad nije viđeno i to je 'hvale vrijedan konceptualni eksperiment'.

Na upit kakve karateristike bi trebao imati kandidat za premijera, Milanović je odgovorio 'da bude bolji od mene'.

Upitan je li mu ovo posljednji summit šefova država ili vlada zemalja EU-a, rekao je da je to potpuno nebitno.

'Potpuno nebitno. Nikad ne reci nikad, ploviti se mora', rekao je.

Rekao je da se neće pridružiti pregovorima koji se u petak vode u Zagrebu.

U središnjici Mosta u petak u podne počeo je sastanak predstavnika Mosta, HDZ-a i SDP-a na kojem se razgovara o ključnim reformama koje bi se trebale provesti u iduće četiri godine, a u 19 sati počinje i sastanak vezan za definiranje mandatara i druge pozicije, uključujući Sabor.
"Neću ići, ići će predstanici stranke", rekao je.