DOKAPITALIZACIJA

Petrokemija očekuje svježi novac od dioničara

10.04.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Uprava Petrokemije sazvala je glavnu skupštinu za 20. svibnja, na kojoj će dioničarima, nakon što nije uspjela privatizacija kompanije, predložiti pokriće gubitaka pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, a potom i njegovo povećanje izdavanjem novih dionica

Uprava i Nadzorni odbor kutinske tvornice predlažu da se prošlogodišnji gubitak od 327,4 milijuna kuna pokrije na teret ostalih rezervi društva u iznosu od 7,97 milijuna kuna, a ostatak pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, stoji u danas objavljenom pozivu za skupštinu.

Temeljni kapital Petrokemije, koji sada iznosi 754,2 milijuna kuna i podijeljen je na 4,44 milijuna redovnih dionica nominalnog iznosa od 170 kuna, smanjio bi se za 354,92 milijuna kuna, i to smanjenjem nominalnog iznosa dionice na 90 kuna

Nakon smanjenja iznosio bi 399,28 milijuna. Tim iznosom pokrio bi se prošlogodišnji gubitak, a ostatak od 35,5 milijuna kuna unio bi se u rezerve kapitala.

Nakon toga, Uprava i Nadzorni odbor predlažu dioničarima povećanje temeljnog kapitala za 399,99 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica uz uplatu u novcu, i to radi prikupljanja sredstava za nužne investicije koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja.

Povećanje kapitala namjerava se provesti uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, pri čemu bi se upis i uplata novih dionica proveli u maksimalno tri kruga. Dionice će se ponuditi na prodaju po cijeni od 90 kuna za jednu dionicu.

U prvom krugu pravo upisa dionica imali bi postojeći dioničari. Uprava društva će, uz suglasnost Nadzornog odbora, donijeti pravila alokacije dionica u prvom krugu, te ih objaviti u javno objavljenom pozivu dioničarima na upis dionica u prvom krugu.

U drugom krugu pravo upisa preostalih dionica, koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu, imali bi isključivo postojeći dioničari koji su upisali nove dionice u prvom krugu.

U trećem krugu, pak, svi ulagatelji imali bi pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prvom i drugom krugu.

Konačni iznos povećanja temeljnog kapitala ovisit će o uspješnosti izdanja, a izdanje će se smatrati uspješnim ako bude upisano i uplaćeno najmanje 50 posto ukupnog izdanja, odnosno najmanje 2,22 milijuna dionica, nominalnog iznosa od 90 kuna po dionici.

Uprava Petrokemije na ovaj način izradila je alternativnu strategiju procesu uključivanja strateškog partnera

Naime, Vlada je krajem srpnja prošle godine pokrenula postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, s namjerom da država zadrži najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

Kao potencijalni strateški partneri za kutinsku tvornicu umjetnih gnojiva bili su češki Agrofert, austrijski Borealis i mađarski Nitrogenmuvek, ali na kraju nitko nije podnio obvezujuću ponudu.

Sada je kompanija pripremila model osiguranja stabilnosti i dugoročnosti poslovanja kroz program restrukturiranja i financijske konsolidacije za razdoblje od 2014. do 2018. godine.

U tom su programu detaljno definirane pretpostavke i mjere restrukturiranja, kao i potrebe za financiranje. Mjere uključuju provedbu sveobuhvatnog procesa restrukturiranja, optimizaciju troškova i radne snage, dezinvestiranje neoperativne i neposlovne imovine te mjere refinanciranja duga i dokapitalizaciju.