rad nedjeljom

Petir: Sve što se kupuje nedjeljom, može se kupiti u subotu

22.07.2021 u 18:43

Bionic
Reading

'Sve što se kupuje nedjeljom može se kupiti u subotu ili bilo koji drugi dan. Ne mora se kupovati veš mašina nedjeljom. Možete kupiti kruh u subotu ili ga ispeći kod kuće', komentirala je nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir prijedlog o zabrani rada nedjeljom pri čemu bi rad bio dozvoljen 16 nedjelja u godini

Nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir komentirajući prijedlog o zabrani rada nedjeljom pri čemu bi rad bio dozvoljen 16 nedjelja u godini smatra kako neće doći do pada prometa niti otpuštanja ljudi jer, kaže, imamo manjak radne snage u trgovinama.

'Tako da poslodavci koji su svjesni situacije i odgovorni su, spremni su razgovarati', rekla je Marijana Petir gostujući na N1 Televiziji.

Napomenula je kako je cilj zaštiti radnike i omogućiti im da imaju jedan slobodan dan koji je u našoj tradiciji uvijek bio nedjelja.

'Ovo što je pred nama je rezultat kompromisa jer s jedne strane smo mi koji bismo voljeli da su sve nedjelje za radnike u trgovinama neradne, a s druge strane postoje i drugačija mišljenja. Postoje oni koji misle da trebaju sve nedjelje biti radne, ali da se to pitanje treba drugačije regulirati. Ovo što ministarstvo predlaže je kompromis, 16 radnih nedjelja', istaknula je te dodala:

'Bila bih sretnije da smo se zadržali na prvotnom prijedlogu od 12 radnih nedjelja'. 

Petir je kazala da bi voljela da se više usmjere i prema ugostitljskom sektoru.

'Mislim da nam je svima interes da naši ugostitelji rade u te dane, da turisti dolaze kod njih, da naši ugostitelji uzimaju proizvode od naših seljačkih gospodarstava. Čini mi se da bi tu dobili jednu dodanu vrijednost i onda bi s pravom mogli reći da turisti uživaju puninu odmora u Hrvatskoj. Osim sunca, mora i prirodnih ljepoota da imaju priliku kušati i našu hranu', rekla je Petir odbacujući tvrdnje kako će predložena regulacija rada nedjeljom dovesti do otpuštanja radnika i pozivajući se na podatke Porezne uprave ističući kako je najfrekventniji dan, kada ima najviše prometa u trgovinama na malo petak, a u trgovačkim lancima subota.