'Povucimo članak 50. i ostanimo u EU'

Peticija za zaustavljanje Brexita prikupila 700 tisuća potpisa

21.03.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Više od 700 tisuća ljudi požurilo je potpisati peticiju na stranici britanskog parlamenta koja poziva vladu da povuče aktivaciju članka 50. o izlasku iz Europske unije i ostane u tom savezu

Peticija prikupi tisuće potpisa svakih par minuta, a pokrenuta je nekoliko sati nakon što se premijerka Theresa May kasno u srijedu obratila državljanima na televiziji, kritizirajući zastupnike koji se ne mogu dogovoriti oko izlazne strategije iz EU i poručivši parlamentu da donese konačnu odluku.

'Vrijeme je za donošenje odluke', kazala je May.

'Na vašoj sam strani'.

BBC prenosi kako se internetska stranica s peticijom u četvrtak ujutro srušila zbog prevelikog prometa.

Europski čelnici će u četvrtak May ponuditi dva mjeseca odgode kako bi organizirala uređen Brexit, no Britanija bi idući petak mogla biti suočena s kaotičnim izlaskom iz EU-a ako premijerka ne dobije podršku parlamenta.

Više od 17 milijuna Britanaca se na referendumu 2016. odlučilo za izlazak, a 16 milijuna za ostanak u Uniji. Za izlazak su glasale Engleska 53,4 posto i Wales 52,5 posto, a usprotivile su se Sjeverna Irska (55,8 posto) i Škotska (62 posto).

May je godinu poslije aktivirala članak 50. Lisabonskog sporazuma čime je započelo dvogodišnje razdoblje za izlazak koje završava 29. ožujka.

Peticija 'Povucimo članak 50. i ostanimo u EU' je do podneva po hrvatskom vremenu prikupio 706 tisuća glasova, usprkos padu stranice.

'Vlada opetovano tvrdi kako je izlazak iz EU-a 'volja naroda'. Moramo zaustaviti tu tvrdnju dokazivanjem sadašnje snažne podrške javnosti ostanku', stoji u peticiji.

Parlament mora razmotriti održavanje rasprava o svim peticijama koje prikupe više od 100 tisuća potpisa.

Pobornici ostanka tvrde kako ova peticija pokazuje rašireno protivljenje strategiji Therese May, dok oni koji žele izlazak ističu kako treba biti prikupljeno više od 17,4 milijuna potpisa, koliko ih je glasovalo za Brexit, da bi ona bila relevantna.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u četvrtak je rekao kako je povlačenje članka 50. moguće, no da su za to iznimno male šanse.

Europski sud pravde u prosincu je presudio da London može unilateralno povući taj članak, bez potvrde drugih 27 članica, piše BBC.