TRAGEDIJA U AFGANISTANU

Petero mrtvih, deseci ranjenih u talibanskom bombaškom napadu

23.08.2017 u 11:18

Bionic
Reading

Talibanski bombaš samoubojica ubio je petero civila i ranio desetke u srijedu u napadu na jugu Afganistana, rekao je mjesni čelnik. Ovaj napad, za koji su talibani preuzeli odgovornost, prvi je veći napad nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će povećati broj američkih vojnika u Afganistanu

'Bombaš samoubojica je raznio automobil pun eksploziva na parkiralištu blizu glavnog vojnog stožera policije u Lashkar Gahu', prijestolnici pokrajine Helmanda, rekao je za AFP Omar Zhwak, glasnogovornik guvernera te pokrajine poznate po proizvodnji maka. Dodao je da među žrtvama ima žena i djece.

Trideset osam ljudi je primljeno u bolnicu, uglavnom djeca školske dobi, rekao je ravnatelj pokrajinske bolnice Mauladad Tabihdad.

Ozlijeđena djeca su bila u džamiji blizu mjesta eksplozije, rekao je glasnogovornik guvernera.

Među smrtno stradalima su dvije žene i dvojica vojnika. Napad se dogodio u srijedu ujutro dok su stanovnici čekali pred policijskim uredom. Na meti napada bila su vojna vozila na parkiralištu, rekao je glasnogovornik policije Salam Afghan.

Pokrajina Helmand, koja je niz godina bila poprište operacija međunarodnih snaga raspoređenih u Afganistanu, danas je talibansko uporište u kojemu se proizvodi 80 posto afganistanskog maka.

Prošli mjesec je američki vojnik poginuo, a dvojica su ranjena u operacijama protiv talibana u Helmandu.